03/11/12 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Левите спечелиха абсолютно мнозинство в словашкия парламент

Лявата опозиция в Словакия, водена от бившия премиер Роберт Фицо, спечели убедително предсрочните парламентарни избори през почивните дни, съобщи АП.
„Смер-Социалдемокрация“ на Фицо събра 44,4% от гласовете, които му гарантираха 83 места в 150-местния парламент. Абсолютното мнозинство позволява на Фицо да управлява самостоятелно – нещо, което не се е случвало от разпадането на Чехословакия през 1993 г. Управляващата досега дясноцентристка коалиция от четири партии ще има общо 51 места в парламента. Бившият премиер се обяви за запазване на социалните грижи и за увеличаване на корпоративния данък и налозите за най-богатите.
Активността на изборите беше неочаквано висока – 58,98%, след като анализаторите предрекоха, че рекордно малко избиратели ще упражнят правото си на глас заради корупционния скандал, разтресъл страната през декември. Той се разрази след появата на досието „Горила“, според което частна финансова компания е подкупвала представители на правителството и на опозицията през 2005 и 2006 г., за да си гарантира апетитни приватизационни сделки. От записите на разговори става ясно, че един от бившите министри на икономиката е получил 10 млн. евро за подобни услуги. Словашкият демократичен и християнски съюз на досегашния премиер Ивета Радичова беше силно засегнат от обвиненията. Нейната партия беше на власт по това време, а тогавашният премиер Микулаш Дзуринда бе външен министър в нейното правителство и председател на партията. Въпреки солидния икономически растеж, силния експорт и пенсионната реформа Словашкият демократичен и християнски съюз събра едва 5,9% от гласовете. Разочарована от резултата, Радичова обяви, че се отказва от политиката и планира да стане лектор в Оксфордския университет.
Вероятният бъдещ премиер Роберт Фицо, чиято партия беше на власт между 2006 и 2010 г., също беше замесена в обвиненията в корупция, но той увери, че не би могъл да повлияе на взимането на решения, докато е бил в опозиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване