06/18/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Социалистите спечелиха абсолютно мнозинство във френския парламент

Социалистическата партия и близките й съюзници получиха абсолютно мнозинство с 314 места от 577 в Националното събрание на Франция, предаде “Фигаро”.
Окончателните резултати на Министерството на вътрешните работи показват, че Социалистическата партия ще има 280 места, съюзническите леви движения още 22, а радикалната левица 12, с което левите сили ще разполагат с мнозинство в парламента. Според резултатите 17 места ще има Зелената партия, Левият фронт - 10 , Борците за независимост на Мартиника - 2, с което общо левите движения печелят 343 депутатски гласа.
В същото време общо десните сили получиха 229 места, като 194 от тях са на Съюза за народно движение, който загуби президентските избори в лицето на Никола Саркози. Крайнодесните, представени от Националния фронт и Движението за демокрация, получават съответно по 2 и 1 места. Сред успелите кандидати е внучката на основателя на Националния фронт Жан-Мари льо Пен - Марион Маршал льо Пен. В същото време партийният лидер Марин льо Пен, която й е леля, загуби с малко в своя избирателен район. Представителите на Националния фронт признаха, че няма да могат да променят политиката на страната, но обещаха, че ще представляват “гласа на патриотите”.
Извън парламента остана и Сеголен Роаял, бившата спътница в живота на президента Франсоа Оланд, която загуби в своя избирателен район въпреки подкрепата на държавния глава. Самата Роаял обяви загубата си от бившия социалист Оливие Фалорни за “политическо предателство”. Оланд призна, че нейната загуба е “най-голямото разочарование” на изборите. Той добави, че е “по-скоро доволен” от представянето на левицата на изборите.
В новия парламент влязоха безпрецедентния за Франция брой от 155 жени. Равенството между половете обаче е далеч – те все още са само 26,86% от депутатските места, но е сериозно подобрение спрямо изборите през 2007 г. Социалистическата партия е изпратила най-много кандидатки на изборите. Общо 106 от 280 избрани депутати социалисти са жени. Основните им опоненти от Съюза за народно движение ще имат само 27 жени в парламентарната си група от 194 депутати.
След обявяването на победата премиерът Жан-Марк Ейро подаде оставката на правителството, след което получи мандат за съставянето на нов кабинет. Всички негови министри спечелиха в своите избирателни райони, но премиерът може да направи промени до четвъртък. Тогава се очаква да обяви състава на новото правителство след завръщането на президента от срещите на Г-20 и „Рио+20“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване