03/13/12 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия затъва все по-дълбоко в насилие

ДПА

Сирия, която бе опора на стабилността в Близкия изток в продължение на десетилетия, все повече затъва в кървави размирици една година след като призивите за политически реформи предизвикаха жесток отговор от режима на президента Башар Асад. Протестите, които започнаха мирно на 15 март 2011 г., прераснаха в конфликт, който взе над 7500 жерти по последни данни на ООН.

“Сирия върви към гибел”, заяви Низар ал Хаким, опозиционен политик, който живее в изгнание в Париж. Силите на Асад безмилостно репресират продемократични демонстранти и се сражават бунтовници в цялата страна. Нападенията на правителствените сили, които използват тежки оръжия, превърнаха няколко района в призрачни градове. Насилието принуди хиляди сирийци да избягат в Ливан, Йордания и Турция, където живеят при тежки условия.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, която посети Сирия миналата сряда, изрази шока си, след като видя квартал Баба Амро в Хомс, обсаден и обстрелван от правителствените сили близо месец. “Бях съкрушена от това, което видях. Тази част от Хомс е напълно разрушена, няма останали хора. Тези, които видях, събираха вещите си”, заяви Еймъс.

Сирийският блогър Язан Бадран вижда в това един познат модел. “Колкото по-безмилостно режимът на Асад се опитва да потуши бунта, толкова повече бунтът се разпространява”, отбеляза той. Демонстранти против режима неотдавна се появиха в общественото пространство с подкрепата си за въоръжаването на бунтовническата Свободната сирийска армия, която според активисти наброява близо 45 000 дезертьори от армията.

Свободната сирийска армия беше сформирана през юли 2011 г. и се състои предимно от дезертьори сунити. Асад, който бе на власт 12 години, принадлежи към алаутското шиитско малцинство в Сирия. Ахмед, член на Свободната сирийска армия, ранен при боевете в Баба Амро, заяви от болница в Ливан: “Основната ни цел е да защитаваме цивилни и да свалим бруталния режим, независимо на каква цена”.

Перспективите за политическо решение, прокарвано от пратеника на ООН и Арабската лига в Сирия Кофи Анан, остават неясни. Асад заяви на Анан в събота, че политическото решение на кризата няма да се увенчае с успех, докато все още има “въоръжени терористични групировки”, които действат в страната.

Сирийското правителство приписва размириците на терористи, финансирани от арабски и западни сили, които искат да дестабилизрат страната. Опозицията смята, че призивите за диалог просто позволяват на силите на Асад да убиват безнаказано още сирийци. “Как можем да разговаряме с куп убийци?”, попита Ал Хаким.

Западен дипломат в Бейрут заяви, че сирийската криза бавно се превръща в гражданска война, “защото в момента има много кръв и омраза по улиците на Сирия”. Правителството на Асад стана “заложник” на политически дебати между Запада от една страна и Русия и Китай от друга, допълни дипломатът, който пожела да запази анонимност. Русия и Китай, главните съюзници на Дамаск, блокираха две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които осъждат репресиите в Сирия.

Нещата не изглеждат добре и за опозицията. Една година след началото на бунта, опозицията е до голяма степен разединена, което укрепва властта на Асад. “Разединението в опозицията я отслаби и много западни страни вече нямат желание да я признаят за единствения представител на сирийския народ”, заяви ливанският анализатор Джордж Алам.

“Опозиционните сили, които доведоха до бунтовете в други арабски страни, като Либия, са по-обединени от сирийците. Затова бързо получиха подкрепа и признание от Запада”, заяви Алам. Според Никълъс Но, анализатор в Бейрут, сирийският конфликт вероятно ще се проточи. “И двете страни - правителството и бунтовници, решиха да продължат да се бият до край”, заяви той.

БТА

Публикувана на 03/13/12 22:43 http://e-vestnik.bg/14181/siriya-zatava-vse-po-dalboko-v-nasilie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване