03/14/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Кралски почести получи британският премиер в Белия дом

Горещите точки Иран, Сирия и Афганистан, както и глобалната икономика се очакваше да са в центъра на вчерашните разговори между американския президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън, съобщи АП. За вчера беше предвидено и обсъждане на предстоящите срещи на НАТО и Г-8, последвано от държавна вечеря в Белия дом.
Камерън се очакваше да бъде посрещнат в Белия дом с 19 оръдейни салюта и цялото великолепие, което се полага на държавна визита, въпреки че британският монарх, а не премиерът, е държавният глава, отбелязва агенцията. Сериозните преговори идват след релаксиращ ден, в който Обама качи Камерън на своя „Еър форс 1“, за да го заведе на колежански баскетболен мач в Охайо. Британският премиер каза, че мачът му е харесал, но се е налагало Обама да му разяснява тънкостите на играта. По думите на американския президент, в замяна Камерън е обещал да му предаде урок по крикет.
Освен забавлението обаче, визитата в Дейтън имаше и политически оттенък. Охайо е ключов щат за изборите за държавен глава на 6 ноември, на които Обама се надява да бъде преизбран, коментира Ройтерс. Демократическият президент спечели щата на изборите през 2008 г., но проучванията показват, че ако републиканският му съперник е Мит Ромни, Обама трудно ще се пребори за Охайо. По време на визитата си Камерън се очаква да се срещне и с кметовете на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и на Нюарк Кори Брукър, но не се предвиждаха срещи с президентски кандидати от Републиканската партия.
Американската първа дама Мишел Обама приветства съпругата на Камерън Саманта в САЩ с думите: „Надявам се да помним специалните отношения между нашите две страни“. Г-жа Обама обяви, че ще оглави американската президентска делегация на откриването на Олимпиадата в Лондон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване