03/18/12 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Започването на бизнес в Европа е три пъти по-скъпо от САЩ

Започването на бизнес в Европа е три пъти по-скъпо, отколкото в САЩ. Това се посочва в българската версия на брошурата "Нека изберем растежа", представена неотдавна от министъра на Обединеното кралство за Европа, Дейвид Лидингтън. В нея са начертани възможните действия, които биха довели до икономически растеж на Стария континент.
Днес Българският форум на бизнес лидерите събира бизнеса, който от своя страна също да даде конкретни идеи, които да влязат в списък с предложения към висшите държавни служители на България и Великобритания. Раздутата бюрокрация и нормативната уредба удрят най-тежко малките предприятия — за всяко евро, което харчи една голяма фирма, за да спазва законовите изисквания, една малка компания може да очаква да похарчи до 10 евро. Европейските дружества освобождават от бюджета си 8 млрд. евро годишно, за да спазват европейското законодателство и да могат да търгуват с държави извън Европа, пише още в брошурата. Цитират се и данни на Световната банка, според които откриването на фирма струва 593 евро в Бразилия, 641 евро - в Индия, и 644 евро - в САЩ, а в Европа за същото нещо са нужни средно 2285 евро, а издаването на задължителен патент в ЕС струва 18 000 евро (10 000 евро от които за превод), което е почти 10 пъти повече от средната цена в САЩ. Затова в брошурата посочват, че трябва да се намалят регулациите, като цяло разходите на предприятията за тях да се компенсират с икономии в други области. Препоръчва се малките фирми да бъдат освободени от европейско регулиране (освен ако не са налице основателни причини за включването им) и да се създаде специално пригодена за тях нормативна рамка, която да улеснява достъпа им до капиталовите пазари.
Единният пазар на Европа вече влива 600 милиарда евро годишно в икономиката. С допълнителното либерализиране на услугите и създаването на единен цифров пазар могат да се добавят още 800 милиарда евро. На практика това би обогатило средностатистическото европейско домакинство с почти 4200 евро годишно, пише още в брошурата. Затова се предлага да се въведе междусекторна директива за инвестиционните продукти на дребно и да се преразгледат всичките 4600 така наречени регулирани професии, а до 2015 г. да се създаде напълно функциониращ цифров пазар. Призовава се за отваряне на енергийните пазари и създаване на единен пазар в областта на енергетиката до 2014 г.
Друг препъникамък, над който трябва да се работи, е либерализацията на търговията. За целта трябва да се приключи Програмата за развитие от Доха още тази година, да се работи по създаването на споразумения за свободна търговия между ЕС и Индия, Канада и Сингапур през 2012 г. Съветва се в следващите три години Старият континент да сключи търговски споразумения с Япония, повечето членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и МЕРКОСУР. Според брошурата трябва да се гарантира, че европейската финансова нормативна уредба е недискриминационна и спомага за привличането на капитал отвъд границите на Европа. Индиректно това поставя на дневен ред въпроса за финансовите транзакции, за чието въвеждане Великобритания е твърдо против. Според цитираните данни в препоръките с откриването на нови пазари и либерализацията на търговията Европа може да си осигури 5,2 милиона нови работни места или повече от тези, които бяха закрити по време на рецесията.
Притеснително е също така, че само 6% от иновативните компании в света, създадени от 1975 г. насам, са от Стария континент, 71% - зад Океана. Още нещо - за всяко евро, инвестирано в рисков капитал в рамките на ЕС, в САЩ се инвестира пет пъти повече. Затова в брошурата виждат посока за развитие на икономическия растеж и по линия на иновациите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване