04/03/12 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Кредиторите останаха доволни от реформите в Португалия

Дългът на Португалия спрямо БВП ще достигне своя пик от 115% през 2013 г., а икономиката ще се свие с 3,25% тази година, което е с 0,25% повече от предишната прогноза. Това сочи доклад на Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд, обявен вчера. Като цяло експертите дават „зелена светлина“ за продължаване на финансовата програма, но предупреждават, че и следващата година ще е тежка за Лисабон. От заключенията в доклада става ясно още, че Португалия може да се наложи да предприеме още промени най-вече на пазара на труда, необходимо е и „спешно решение“ по отношение на дълга на държавните предприятия. Освен това банките ще трябва да посрещнат нуждите си от рекапитализация през тази година. Експертите от ЕС и МВФ похвалиха страната за предприетите реформи, но рискът от нарастваща безработица заплашва изпълнението на програмата. Прилагането на финансовата помощна програма от страната е „на добър път”, въпреки че все още има „рискове и трудности”, както и опасения, че страната ще трябва да поиска нова финансова помощ, предаде АФП. „По един общ начин програмата е на добър път”, въпреки че „все още остават значителни рискове”, посочват още анализаторите от тройката. Според тях заложената цел за свиване на бюджетния дефицит на Португалия до 4.5% от БВП за 2012 г. ще бъде изпълнена.
Това е третият преглед на финансово-икономическата ситуация, след като Лисабон получи подкрепа от 78 млрд. евро в замяна на амбициозен план за структурни реформи. В доклада се препоръчва страната да получи следващия транш от 9,7 млрд. от помощта от страните от еврозоната и 5,2 млрд. евро от МВФ през април или май. Европейски официален представител заяви, че решението и на МВФ относно новия свеж транш финансова помощ за Португалия се очаква да бъде взето днес.
В заключение, европейският официален представител посочи, че ЕК, ЕЦБ и МВФ не предполагат, че страната може да се нуждае от втора спасителна финансова помощ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване