04/05/12 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Възможни са два типа мнозинство, ако изборите са днес

Два типа мнозинство ще са възможни в следващия парламент – ГЕРБ и друга партия, или всички срещу ГЕРБ. Това прогнозира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов по повод извършено социологическо проучване в периода 23 март – 2 април.
Според Павлов БСП плюс още една политическа сила няма да може да събере мнозинство. Социологът коментира, че през последния месец се наблюдава голяма стабилност в нагласите на доверие и недоверие към институциите. Най-рейтингова била институцията на президента.
По отношение на политиците изследването показва, че четирима поддържат положителен рейтинг – Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.
Сред най-неодобряваните политически фигури у нас пък – с недоверие над 85%, са Волен Сидеров, Яне Янев, Ахмед Доган и Иван Костов.
Любопитен факт е, че бившият президент Георги Първанов е започнал да губи рейтинг след акцията си по завръщане на лидерския пост в БСП. Според Юлий Павлов той е изгубил 5% доверие и е „спечелил“ съответно 5% недоверие. Около 31% са положително настроени към Първанов, а 60% не го одобряват. За сметка на това председателят на БСП Сергей Станишев е започнал да трупа позитивен имидж, но той все още бил по-нисък от този на вътрешно-партийния му конкурент.
Ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 30-31%, за Коалиция за България – 18%, за ДПС – 6%, за евентуална партия на Меглена Кунева – 7,1%. Синята коалиция е с 2,5% и може да не прескочи изборната бариера, коментира Павлов. Категорично от парламента щели да отпаднат „Атака“ (1,7%) и РЗС. Избирателната активност щяла да бъде най-много 60-65%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване