04/16/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Норвежката демокрация май дойде в повече

Кадрите на норвежкия убиец Андерш Брайвик, вдигнал със самодоволен израз ръка със стиснат юмрук в нацистки поздрав пред съда в Осло, вчера обиколиха света. Както и изречените с гордост негови думи в първия ден на процеса, изслушани от присъстващите в залата. Той отново се подигра с правосъдието, като отказа да потвърди името и рождената си дата, обяви се за писател, каза, че действал при самоотбрана. И се разчувства за кратко (като че ли от „умиление“), като видя собствения си видеоклип.
Че норвежкият терорист няма чувство за вина, се видя още при задържането му и предварителния разпит. Още тогава той направи признания за чудовищното си престъпление с усмивка и с гордост. Защо при това норвежките власти решиха да направят процеса срещу него публично достояние, остава необяснимо. Светът някак не може да приеме толкова силна доза от прочутата норвежка демокрация. Елегантно костюмираният Брайвик, с вид на добре гледан арестант, с неговите пози и жестове, с демонстративните му отговори предизвиква по-скоро ужас сред нормалните граждани. Но същите тези фрази и жестове, толкова публично и медийно експонирани, със сигурност се посрещат с някакъв вид възхищение сред хора с подобна психика, каквито има сред немалкото ксенофобски, неофашистки, антиимигрантски и други организации в Европа. Демократичните закони в Норвегия в случая станаха причина за една нелепа пиар кампания в полза на тези екстремистки движения. Нищо чудно, ако утре друг Брайвик извърши нещо подобно, вдъхновен от силните прожектори и известността. Процесът срещу норвежкия убиец ще продължи 10 седмици. Ще бъде отвратително, ако неговите защитни пледоарии продължат да бъдат новина номер едно в новинарските емисии. Подобно „героизиране“ на един терорист е опасно в свят, където има всякакви крайни екстремисти и незнайно колко психопати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване