04/19/12 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Еврото продължи да губи позиции срещу долара

Европейската валута продължи да отслабва спрямо долара вчера, но напредна срещу японската йена, предаде „Блумбърг“. Еврото понижава стойността си, след като в Европа апетитът за риск се изпари след търговете на испански и френски дълг. Испанското министерство на финансите продаде книжа за 2.54 милиарда евро с падеж през 2014 г. и 2022 г. Интересът на инвеститорите надхвърли очакванията и коефициентът на покритие на търга достигна 3.28. Освен това и доходността на книжата нарасна рязко, до 3.46%, спрямо 2.069% на предишния аукцион на такъв дълг. Търговията при френския дълг премина по-добре, въпреки, че доходността на книжата се повиши леко, като бяха пласирани облигации за 10.5 млрд. евро. Сред основните притеснения на инвеститорите обаче е спекулацията за предстоящо понижение на рейтинга на суверенния дълг на Франция.
По време на търговската сесия вчера доларът също нарасна спрямо йената, след като от Японската централна банка сигнализираха, че програмата за стимулиране на местната икономика няма да бъде спирана. Зелените пари през деня поскъпнаха спрямо повечето основни конкуренти, с изключение на британската лира и тайландския долар.
„Аукционите през последните седмици показват, че Европа може да пласира още дълг, но докато това е в основата на икономическия растеж, инвеститорите ще продължат да изискват висока доходност дори и за Франция“, обясни Грег Андерсън, директор на стратегическата група на Citigroup в Северна Америка.
По време на търговската сесия вчера европейската валута спадна с 0.1 на сто до 1.3106 за долар. Валутата обаче скочи с 0.2 на сто до 106.81 йена, след като в ранната сесия се покачи с още 0.7 на сто. Според валутния индекс на „Блумбърг“, японската валута е отслабнала с 8.1 на сто от началото на годината, което е и най-лошото представяне на йената, откакто съществува индексът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване