04/22/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Кой тласка към криза Македония?

в. Дневник, Скопие

Партията на Бранко Цървенковски и по-малките опозиционни партии, които взеха решение за бойкот в такъв специфичен момент в Македония твърдят, че са използвали своето право да реагират, когато властта им пречи да предлагат по-добри решения за гражданите. От управляващите партии пък смятат, че опозицията използва момента, за да получи точки в условия на криза.

Дали най-голямата опозиционна партия Социал-демократически съюз на Македония (СДСМ) със завчерашния си ход да бойкотира парламентарните координационни срещи влиза в спиралата на сценария за дестабилизация и политическа криза в държавата след екзекуцията на петима македонски граждани близо до скопското село Смилковци?

Партията на Бранко Цървенковски и по-малките опозиционни партии, които се решиха на тази стъпка, твърдят, че са използвали само своето право да реагират. От управляващите партии смятат, че опозицията използва момента, за да трупа точки в условия на криза. Политическите анализатори оценяват хода на СДСМ като противоречив и посочват, че гражданите ще го осъдят.

СДСМ и парламентарните групи от опозиционния фронт от вторник бойкотират парламентарните координационни срещи, които се правят в началото на работната седмица при председателя на парламента Трайко Веляноски. Причината, поради която опозицията излиза от срещите, на които се договаря какво ще се работи в парламента, е тази, че Веляноски е отказал да сложи в дневния ред на следващото заседание на парламента законови решения, които предложи СДСМ през изминалите няколко седмици.

От партията обявиха, че за решението и за некоректното отношение на Веляноски и на властта ще информират посолствата. Веляноски веднага обвини, че опозицията злоупотребява с чувствителността на момента. Вчера той отново повика координаторите на парламентарните групи заедно да договорят дневния ред за бъдещите заседания, но координаторите на СДСМ, НСДП (Нова социалдемократическа партия), Либералната партия и Партията за европейско бъдеще (ПЕИ) не се появиха.

Политическите анализатори посочват, че тази стъпка на СДСМ противоречи на развитието на събитията след убийството в Смилковци, когато било ясно, че е установен принципен консенсус от всички засегнати страни.

Много отдавна не сме били свидетели на такъв консенсус и само това ограничава политическата игра извън това консолидиране на становищата. Опозицията има легитимно право да иска нейният глас да бъде чут и да присъства в парламента, но е много противоречиво да се прави забележка, че държавният глава Георге Иванов не е свикал Съвета за сигурност заради нововъзникналата ситуация в държавата, а в същото време да се обявява, че опозицията се оттегля от координационните срещи при Веляноски.

Ако оценката е, че политическата ситуация е такава, че трябва да се активират институциите, характерни за извънредни условия, не е логично да се предприемат такива политически стъпки, казва Сашо Клековски, политически анализатор от Македонския център за международно сътрудничество. Според него гражданите не очакват която и да е партия да наруши този климат на единство.

Вече е ясно, че става дума за терористични атаки и затова е необходимо по-внимателно да се подбират политическите стъпки. Какво ще се случва по-нататък е неизвестно, но тази начална консолидация е много важна, за да се изгради в бъдеще национален консенсус за другите въпроси и то по две причини. Първо, защото гражданите очакват отговорно отношение на опозицията и от всички партии до срещата на върха на НАТО в Чикаго, и второ - защото веднъж вече видяхме претенциите на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ заедно да лобират за събитието през май и затова очакването е дотогава дневният партиен дневен ред да бъде оставен настрана, обяснява Клековски.

Противно на тълкуванията на анализаторите и на властта, че опозицията не играе тактически, когато съществуват тълкувания, че свирепото убийство край Железарското езеро е акт на тероризъм, самата СДСМ смята, че властта е тази, която въвежда държавата в политическа криза. Веляноски, под диктата на ВМРО-ДПМНЕ, злоупотреби с чувствителния ...

Публикувана на 04/22/12 22:19 http://e-vestnik.bg/14491/koy-tlaska-kam-kriza-makedoniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване