04/23/12 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Саркози загуби на първия тур от Оланд

При 79,81% избирателна активност във Франция социалистът Франсоа Оланд спечели първия тур на президентските избори с 28,6% от гласовете, следван от президента Никола Саркози с 27,1%, предаде АФП.
След вота Оланд заяви, че е “в най-добра позиция” да спечели на втория тур. Според него резултатите показват “отхвърлянето” на политиката на Саркози и “наказание” за петгодишното му управление. “Франция иска да затвори една страница и да отвори нова”, каза той.
Според Саркози случилото се в неделя е “резултат на кризата”. Той призова привържениците си да гласуват масово на 6 май. Според проучване на BVA, проведено след изборите, Оланд ще спечели на втори кръг на 6 май с 53% от гласовете. Жан-Люк Меленшон („Ляв фронт“) и Ева Жоли (Зелени) вече призоваха поддръжниците си да го подкрепят.
Никола Саркози призова Оланд “да не бяга” и да вземе участие в три телевизионни дебата с него преди втория тур. За социалистите един дебат между двамата е достатъчен.
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че "продължава да подкрепя" Никола Саркози, но "ще работи добре" с всеки президент, избран от французите.
Голямата победителка според мнозина е крайнодясната Марин льо Пен, председател на „Националния фронт“. Тя спечели 17,9%, като подобри рекорда на баща си Жан-Мари льо Пен от 2002 г., който достигна до втория кръг, след като получи малко под 17% от гласовете. Самата тя определи момента като “исторически” и се обяви за “единствената опозиция на ултралибералната, либертарианска левица”, предаде „Франс 24“. Според проучване на Ipsos 60% от поддръжниците на Льо Пен вече са решили да подкрепят Саркози.
ЕК призова европейските ръководители “да не отстъпват” на “популистката заплаха”, предаде АФП. Председателят на комисията Жозе Барозу и много комисари често са призовавали европейските лидери да не се поддават на популизма и да продължат работата си по създаването на “Европа на мира и растежа”, заяви вчера говорител на Барозу. Много европейски министри на външните работи също изразиха притеснения от възхода на евроскептичната крайна десница на срещата си в Люксембург.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване