04/27/12 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Москва се застъпва за Юлия Тимошенко

в. Независимая газета

Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко. Снимка: нбю

След информационна пауза от половин година Русия отново се включи в международния политически процес, свързан с Юлия Тимошенко. Във вторник вечерта руското външно министерство изрази в специален коментар безпокойството на Москва от медийните съобщения, че здравословното състояние на Тимошенко се влошава и тя се нуждае от спешна медицинска помощ.

“Разчитаме властите в Украйна да вземат всички необходими мерки, за да се спазват напълно законните права на Ю. В. Тимошенко, да бъде проявена хуманност и да се намерят пътища за адекватно, неусложняващо вътрешнополитическата обстановка в страната решаване на ситуацията”, се казва в коментара на руското Външно.

Руската позиция спрямо делото срещу Тимошенко бе огласена за последен път през октомври, когато Печерският съд я осъди на седем години затвор. Запитан от журналисти, премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че не разбира защо е осъден бившият украински министър-председател, тъй като Тимошенко нищо не е подписвала, а газовите договори са били сключени на ниво стопански субекти и са отговаряли изцяло на законите в Украйна и Русия, както и на международните законови норми.

“Да се поставя под съмнение целият този комплекс от договорености е опасно и контрапродуктивно”, предупреди Путин. Същевременно шефът на федералното външно ведомство Сергей Лавров заяви, че Москва е разтревожена от очевидната политизираност на процеса срещу Тимошенко: “Същината на обвиненията показва, че те са свързани с Русия”.

Както и преди половин година, днес официалната руска позиция изцяло съвпада с мнението на Запада. В същия ден, когато външното министерство в Москва разпространи нов коментар, изявления направиха САЩ и Европейският съюз. Те настояха украинските власти незабавно да обяснят какво се случва с Тимошенко в затвора, да разрешат на дипломати среща с нея и да осигурят на осъдената възможност да получи подходяща медицинска помощ.

Повод за атаката срещу Киев бе странната ситуация с опита бившата премиерка да бъде подложена на принудително лечение. Както вече писа “Независимая газета”, на 20 април вечерта Тимошенко бе тайно откарана в харковска болница, а на 22 април - върната обратно в наказателната колония. Заместник-министърът на здравеопазването Раиса Мойсеенко обясни, че затворничката отказала преглед и лечение. Адвокатите предположиха, че е направен опит за насилствено лекуване на Тимошенко, която няма доверие на лекарите, назначени от властта. През почивните дни обаче е забранено защитата да разговаря със затворничката, а понеделник бе обявен в колонията за санитарен ден.

Ситуацията се изясни във вторник: Юлия Тимошенко успя да изпрати до медиите писмо, в което разказа, че на 20 април въпросът за настаняването й в болница официално бил отложен за следващата седмица. Надвечер обаче съкилийничката й била отведена някъде, после в килията влезли трима мъже, които без обяснения й наредили да си събира багажа. Тимошенко твърди, че се изплашила да не я убият и започнала да вика за помощ:

“От болка и отчаяние започнах да се браня, както можех, и през чаршафа силно ме удариха с юмрук в корема. Извиха ми ръцете и краката, вдигнаха ме и ме повлякоха с чаршафа навън. От непоносимата болка в гърба и от страх започнах да крещя и да викам за помощ, но никаква помощ не дойде. В един момент просто изключих от страшната болка и дойдох на себе си чак в болничната стая”.

Според лекарите в болницата, приели за лечение Тимошенко, тя била в съзнание, когато я докарали, не помолила да бъде прегледана, нито показвала синини по тялото си. Във вторник прокурорът на Харковска област Генадий Тюрин потвърди на пресконференция, че затворничката е била доставена в болницата насила, но отхвърли твърденията за побой. Той поясни: “Събрал си човекът нещата, облякъл се, а после ляга на кревата и казва: “Не отивам никъде”. Според закона пенитенциарната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване