05/11/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Потъпкани права зад кулисите на Евровизия

ДПА

Азербайджан не оставя нищо на случайността в опита си да превърне тазгодишния певчески конкурс Евровизия във витрина на богатата на петрол централноазиатска страна.

Политици от опозицията се надяват, че светлините на прожекторите няма да паднат само върху бляскавата сцена, но и върху техните разкази за суровите политически репресии на правителството в Баку.

Кристалната зала, построена от германска компания на брега на Каспийско море, в която ще се проведе конкурсът през втората половина на май, е предназначена да демонстрира стремежите за напредък в бившата съветска република с преобладаващо мюсюлманско население.

Азербайджанските власти виждат в конкурса възможност да извадят на показ богатото културно наследство на страната. Те искат също да се представят като отворени към света, толерантни и гостоприемни, твърди Али Гасанов, един от главните идеолози на кръга около президента Илхам Алиев.

“Азербайджан има намерение да стане богата страна като държавите от Персийския залив и отворена към света като Запада”, казва Гасанов, който ръководи отдела за социална политика към президенството през последните 18 години.

Гасанов осъди едностранчивите според него информации в западните медии относно жестоките нападения над журналисти, репресиите над опозицията и нарушенията на човешките права и казва, че ако е имало подобни случаи, то те са били изолирани.

Според Гасанов никой не е бил хвърлен в затвора само заради политическите му възгледи. Всеки затворник в Азербайджан е нарушил законите и затова е попаднал в затвора, твърди той. Гасанов припомня, че президентът Алиев неколкократно е помилвал затворници.

“Разбира се, има много неща за вършене, но ние постигаме напредък с всеки изминал ден”, признава представителят на режима.

Опозиционните лидери Иса Гамбар и Али Каримли обаче рисуват коренно различна картина. Те обвиняват Алиев, който през 2003 г. наследи баща си Гейдар Алиев, бивш генерал от КГБ, че днес управлява страната така, сякаш е негово лично имение.

“Тук има главно имитация на демокрация”, казва Гамбар, лидер на “Партията на равенството”. “Младите и образовани хора напускат страната масово, за да търсят по-добър живот другаде”, допълва Гамбар, който е бивш председател на парламента.

Корупцията във финансовата система е основен проблем за членовете на опозицията, които казват, че Кристалната зала е типичен пример за това. Беше съобщено, че залата е струвала над 100 милиона евро, въпреки че действителните цифри са строго пазена тайна.

Според някои оценки финансирането на целия конкурс Евровизия е погълнало 500 милиона евро - повече от когато и да е било преди. Парите можеха по-скоро да бъдат похарчени за ремонт на остарялата водопреносна система, казват критици.

Но корупцията в политическата система притеснява повече опозицията. Ганбар обвинява Алиев, че е циментирал властта си чрез фалшифицирани избори, а лидерът на партията “Народен фронт” Каримли посочва като пример репресията.

“Онези, които са на власт, искат да покажат на Запада преди конкурса Евровизия , че са били извършени промени, но в действителност те са незначителни. Азербайджан има много сериозни проблеми с човешките права. Тук има политически затворници”, казва Гамбар.

“На партиите не се позволява да организират свободни митинги. Изборите не са свободни и честни. Опозиционните лидери нямат достъп до телевизионно време. Разрешаването на протестна демонстрация на 20 километра от центъра на града не е проява на демокрация” , казва Каримли.

Той е уверен, че Алиев ще се кандидатира за трети път на изборите догодина. “Има страхове от нова репресивна вълна след конкурса Евровизия. Тази вълна вече е видима, журналисти бяха бити”, казва той.

Каримли призовава европейските политици да бъдат по-критични и да разобличават онези, които лобират в полза на правителството на Запад.

Волята на народа да покаже несъгласието си и използването на интернет за мобилизиране на опозицията са мощни фактори за промяна, вярва Каримли. Той не губи надежда, че мирните промени могат да бъдат постигнати в Азербайджан.

“Ние не планираме революция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване