06/04/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Какво свързва изчезването на Агата Кристи с атентата в църквата “Св. Неделя”?

Църквата “Света Неделя” след атентата. Пощенска картичка от епохата

Б. р. - На 16 април 1925 г. в София е взривена църквата “Св. Неделя”. Загиват 213 души, 500 са ранени. През декември 1926 година Агата Кристи, най-известната писателка на криминални романи, напуска дома си и 11 дни е в неизвестност. Намират я в хотел в Северна Англия. Тя е облечена в скъпи дрехи, чиято цена надвишава няколко пъти годишния й доход, и твърди, че не помни как се е озовала в този хотел. До края на живота си при уговорка за интервю в радио, телевизия или печатно издание, тя предварително поставя условие да не й задават въпрос за тези тайнствени 11 дни.

В “Сбогом, Агата Кристи” (ИК “Аргус”) Андрея Илиев за първи път в българската литература се опитва да разкрие загадката на 11-те дни. Нещо повече - той ги свързва с атентата в църквата “Света Неделя”, и ролята в него на две видни личности – цар Борис ІІІ и Георги Димитров. Къде свършват историческите факти и започва художествено правдоподобната измислица? Следва послесловът към трилъра на Андрея Илиев.

Тъй като в романа става въпрос за три исторически събития не толкова известни на широката читателска аудитория, считам за свой дълг да кажа няколко думи за тях.

Като че ли за мистерията с 11-те дни на Агата Кристи е писано повече предвид известността й. И все пак вкратце: вечерта на 3 декември 1926 година бъдещата гранд дама на световната криминална литература се качила на колата си и изчезнала. На другия ден открили двуместният й морис на ръба на варовикова кариера.

Полицията веднага започнала търсенето й, като основната версия, към която се насочила, е, че тя е напуснала авариралата кола и навярно се е загубила сред околните хълмове. С течение на времето възникват и други – че се е самоубила, че може би е убита от увлечения по друга млада  жена неин съпруг Арчибалд Кристи.

В пресата се разиграла истинска истерия – всички вестници публикували дълги репортажи от издирването по баирите на Нюландс Корнър, “Дейли Нюз” дори предложил награда за намирането й. Това само затормозило следствието, защото сигналите заваляли като дъжд.

В края на краищата на 13 декември първо двама музиканти, а после и оберкелнерът от ресторанта на хотел в град Хароугейт, Северна Англия, подали сигнал в местната полиция, че при тях е отседнала жена, която много прилича на Агата Кристи. Сред гостите влязъл цивилен полицай и огледал гостенката. Май и той не бил много сигурен, защото от полицейския участък пуснали телеграма до Арчибалд Кристи, за да дойде на място и си каже тежката дума дали това е съпругата му.

Агата Кристи излязла надвечер на 14 декември от стаята си облечена стилно. Както се оказва по-късно, имала уговорка с друга гостенка на хотела да отидат в съседно заведение на забава. Виждайки съпруга си седнал до камината в рецепцията, тя въобще не трепнала; просто поздравила и се настанила срещу него. Когато един от познатите й приближил, тя кой знае защо представила Арчибалд са свой брат.
След разговор между двамата, продължил около половин час, запасният полковник Кристи отишъл при полицаите, чакащи търпеливо встрани, и казал: “Да, това е съпругата ми”. А на журналистите обяснил, че Агата страда от амнезия и не помни как се е озовала в Хароугейт и какво прави в този хотел.

Агата Кристи никога по-късно не пожелала да се върне към този епизод от живота си. До смъртта си винаги, когато уговаряла интервю пред телевизия, радио или вестник, тя изрично поставяла условие да не я питат за 11 декемврийски дни.

В замяна на това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване