06/10/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Moody's: Излизането на Гърция от еврозоната застрашава еврото

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната може да заплаши съществуването на целия валутен съюз. За това предупреждават експертите от рейтинговата агенция Moody's Investors Service.
„Ако Гърция изостави еврото, поставяйки под заплаха цялата еврозона, ние ще трябва да преразгледаме рейтингите на всички държави от региона, включително и на тези с топ ААА рейтинг”, се казва в изявление на компанията. Изпълнението на подобен сценарий ще донесе съществени загуби за инвеститорите в гръцки ценни книжа, от една страна, заради замяната на еврото с местна валута, от друга, заради силните макроикономически смущения, които ще последват, уточняват от оценителя.
Рискът от излизане на Гърция от еврозоната крие най-голяма заплаха за рейтингите на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания.
От Moody's отбелязват, че банковата криза в Испания е до голяма степен специфична за страната и не представлява сериозна заплаха за останалите членки на еврозоната. Единствено Италия може да пострада, тъй като става все по-зависима от Европейската централна банка за финансирането си чрез банките си. Ролята на ЕЦБ да осигурява временна ликвидност не можа да тушира напрежението на капиталовите пазари в средносрочен план, както и досега не е могла, категорични са от Moody's.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване