06/13/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

112-о издание на най-великия голф турнир US Open с рекорден награден фонд от 8 милиона долара

От 14 до 17 юни най-добрите състезатели по голф ще влязат в люта битка за трофея от най-великата надпревара – Откритото първенство на САЩ. Турнирът ще се проведе за 112-и път, а арена на събитието ще бъде Олимпийският клуб в Сан Франциско, Калифорния. Първите трима в световната ранглиста - Рори Макилрой, Люк Доналд и Лий Уестууд, ще се опитат да триумфират и да си осигурят шампионски чек в размер на 1,5 милиона долара. Общият награден фонд на надпреварата е 8 милиона долара. Безспорно най-мотивиран от всички за победата обаче ще бъде Рори Макилрой от Северна Ирландия, който през миналата година спечели турнира.
Откритото първенство по голф на САЩ е вторият за сезона турнир от голямата четворка, който е включен и в официалния календар на PGA Tour и Европейския тур. Надпреварата е организирана от голф асоциацията на САЩ и се провежда от 1895 година. Турнирът е направен така, че ако няма метеорологични пречки, финалният кръг да се играе в третата неделя на месец юни, когато е Денят на бащата.
Първият турнир в историята на US Open се е състоял на 4 октомври 1985 година, а надпреварата преминава на девет дупки. Домакин на събитието е клубът по голф в Нюпорт, Роуд Айлънд. Победителят е 21-годишният англичанин Хорас Роулинс. За победата си той получава 150 долара от общия награден фонд, който тогава е в размер на 335 долара и златен медал на стойност 50 долара. За сравнение, последният победител в надпреварата Рори Макилрой си осигури солидната сума от 1,44 милиона долара за титлата на US Open. В първите години от своята история, в надпреварата доминират предимно британските голфъри. През 1911 година обаче Джон Макдермът печели отличието и слага началото на американската ера в US Open. След 1911 година титлата отива почти изцяло при голфъри от САЩ. След 1950 година състезатели от само шест страни, различни от Съединените щати, са триумфирали с отличието. В цялата история на Откритото първенство на САЩ има само четирима голфъри, които са печелили отличието по четири пъти. Това са Уили Андерсън от Шотландия и американците Боби Джоунс, Бен Хоган и Джак Никлаус. Хайл Ъруин и Тайгър Уудс са триумфирали с титлата по три пъти. В импровизираната класация по държави водят САЩ, които имат 79 победи и 54 различни шампиони. На второ място е Шотландия с 13 победи, извоювани от 9 голфъри. Тройката се допълва от Англия, която има осем различни победители. На US Open са триумфирали още състезатели от Южна Африка, Австралия, Северна Ирландия, Нова Зеландия и Аржентина.
В съвременната история на надпреварата интересен факт е, че от 1990 година досега, никой голфър не е дублирал шампионската си игра. През тази година Рори Макилрой може да направи това и да запише името си със златни букви в историята на този велик турнир.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване