06/13/12 21:59
(http://e-vestnik.bg/)

Протестът, който проби медийното затъмнение

Снимка: Евгени Димитров/Булфото

Снимах кадрите, които пускам по-долу, със съзнанието, че през последните месеци протестите срещу издействаните от Цеко Минев и компания промени в Закона за горите се радват на плътно медийно затъмнение (с чат-пат някое изключение от БГНЕС, Дневник и e-vestnik).

Снимка: Евгени Димитров/Булфото

За моя щастлива изненада, протестът този път си беше добре отразен в медиите, включително и по три от четирите национални телевизии. Замълча единствено bTV, която може би в това време е била заета да си брани авторските права и не й е било до нас.

Но как се случи всичко?

Управниците ни все пак приеха на второ четене закона във вид, осигуряващ лесно и евтино разграбване и унищожаване на горите ни. Природозащитници направиха Фейсбуук събитие със заглавие “ДА ОТНЕМЕМ ПОДАРЪКА НА БОЙКО! БЛОКАДА НА ОРЛОВ МОСТ ПО СЛУЧАЙ ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ!” и за четири часа организираха няколко хиляди души (!!!), които в уречения час дойдоха на езерото Ариана, готови да блокират Орлов мост.

Снимка: Евгени Димитров/Булфото

Когато отидох на мястото на срещата, отначало не успях да разбера колко много са наистина протестиращите. Чак когато шествието тръгна, видях, че явно освен около езерото, е имало и много хора по околните алеи.

Очаквах, че ще блокираме Орлов мост за десетина минути и ще се разотидем, но веднъж събрали се, май нямахме желание да си тръгнем.

Снимка: Евгени Димитров/Булфото

С лекота изпълнихме “Евлоги Георгиев” и Цариградско шосе, а няколко вида полицаи (жандармеристи, мотористи, в сини и черни униформи) изчакаха петнайсетина минути преди да ни наредят да освободим платното и после да започнат да ни разгонват от него.

Протестът вместо половин час продължи над час и половина. Въпреки усилията на полицията, през почти цялото време поне част от кръстовището (а често и цялото) беше блокирано.  Полицията арестува 12 протестиращи, но това едва ли ще ни откаже да защитим последното, което остана неразграбено – природата на България.

От блога Кътчето на Селин

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване