06/18/12 13:44
(http://radiomilena.com/)

Гребенаров събра областните управители на национална работна среща

98989 300x225 Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаСъздаване на регионални системи за битови отпадъци, рекултивация на стари депа и делегираните нови ангажименти на областните управители, свързани с проводимостта на реките и язовирите бяха само част от темите обсъдени по време на Националната среща на областните управители в бургаски регион.

Работната среща се проведе по покана на областния управител на област Бургас Константин Гребенаров и в нея участие взеха губернаторите на всички области в Република България.  Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, които по това време бяха на посещение в региона, също успяха да се включат в нея.

Срещата се проведе в две части, като в първата министър Нона Караджова, зам.министъра на МОСВ Ивелина Василева и експерти от ресорното министерство представиха пред присъстващите новите акценти и приоритети в сферата на опазване на околната среда. Ангажимент на областните управители ще бъде да съблюдават работата на общините относно изграждането на регионалните системи за битови отпадъци и да оказват съдействие при съгласувателните процедури. Присъстващите бяха запознати с новата процедура по Оперативна програма „Околна среда” за рекултивация на стари депа за битови отпадъци. Предимството на тази програма е в бързото и улеснено усвояване на средствата, тъй като прекият бенефициент е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и вместо общините, ангажимент на предприятието е да осъществява сертифициране, финансиране и разплащане.

По време на срещата бяха дискутирани и ангажиментите на областните управители, сред които организирането и координацията на дейностите по почистването на речните легла извън границите на урбанизираните територии, назначаването на междуведомствени комисии, които да обхождат реките и да определят участъците с намалена проводимост. Комисията ще извършва оглед на участъците, ще определя видовете работи за почистване и количествата им, ще идентифицира и маркира дърветата за премахване, ще определя участъците за залесителни и други укрепителни дейности по бреговете на реките. Областните управители ще одобряват Програмата за планово почистване на речните участъци и ще включват дейностите в Годишния план за изпълнение на Националната програма за защита от бедствия.

Новите мерки, които разработват от министерството за превенция на риска от наводнения, включват изграждане на централен регистър с пълен набор от информация за местоположението, състоянието, собствеността и подръжката на цялата екологична инфраструктура в страната. Сред другите модерни механизми  за контрол, които се предвиждат да бъдат изградени е Централен диспечерски пункт в Министерство на околната среда и водите. С него в реално време и онлайн ще се обобщава информация за нивата на водните съоръжения и ще се прави ранно прогнозиране на евентуални бедствени ситуации, което ще даде възможност за навременна реакция от страна на институциите и обществеността.

Работната среща се проведе в сградата на Общински съвет- Созопол, а домакините, в лицето на кметът Панайот Рейзи и  председателят на Общинския съвет- Красимира Германова взеха активно участие по дискутираните теми. След работната част присъстващите имаха възможност да видят забележителностите на града.

В рамките на националната среща на областните управители, презентация показваща успешните модели на взаимодействие между централната и местна власт, изнесе кметът на Бургас Димитър Николов. Той представи пред присъстващите редица примери за добро сътрудничество, довели до много положителни промени и реализирани проекти в сферата на инфраструктурата, културата и околната среда в града.

Национална среща на областните управители в България се провежда периодично в различни области на страната, като целта й е присъстващите да споделят опит и управленски практики, както и да дискутират актуални проблеми и приоритети.

 Гребенаров събра областните управители на национална работна среща

bookmark Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаsvejo Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаgoogle Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаdelicious Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаstumbleupon Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаfacebook Гребенаров събра областните управители на национална работна срещаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване