06/19/12 15:33
(http://www.klassa.bg/)

И премиерът на Румъния бе заподозрян в плагиатство

Премиерът на Румъния Виктор Понта е заподозрян в плагиатство, съобщи Ройтерс, като се позова на сп. „Нейчър“. По данни на изданието повече от половината от докторската дисертация на Понта, която той защитава през 2003 г. в Университета на Букурещ, е заимствана от чужд текст, без да се указва първоизточникът. Докторската дисертация е била за работата на Международния наказателен съд.
Понта отрича категорично обвиненията, заявявайки, че е готов на всякакви проверки.
В същото време шефът на румънската атестационна комисия Мариус Андрух в интервю за „Нейчър“ твърди, че има достатъчни доказателства за плагиатство в случая.
Виктор Понта стана премиер на Румъния в края на април, след като парламентът в Букурещ гласува вот на недоверие на правителството на Михай Унгуряну, което работи само две месеца. Обвинението в плагиатство може да доведе до оставката на Понта, което ще предизвика нова политическа криза в страната.
За последните две години заради плагиатство при подготовка на своята дисертация загубиха постовете си няколко високопоставени европейски политици. През март 2011 г. Карл Теодор цу Гутенберг се оттегли като министър на отбраната на Германия, след като цели параграфи от дисертацията му се оказа, че са копирани. През април тази година същото сполетя президента на Унгария Пол Шмит, който бе преписал от труд на българин. Двамата политици бяха лишени и от научните си степени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване