06/25/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Испания официално поиска 100 млрд. евро за спасяване на банките

Четвъртата по големина икономика в еврозоната – Испания, официално поиска спасителен заем за своите банки от партньорите си в Европа. Това стана с писмо на испанския финансов министър Луис де Гиндос до председателя на Еврогрупата Жан Клод Юнкер, предадоха световните агенции. Поисканата сума е 100 милиарда евро, предаде АФП. Няма промяна в по-рано съгласуваната сума въпреки докладите на двама независими консултанти - Oliver Wyman и Roland Berger, които заключиха, че испанските банки се нуждаят от 62 милиарда евро, за да оцелеят по време на продължаващия трета година финансов спад. Още в петък Де Гиндос заяви след двудневни разговори с европейските си колеги в Люксембург: „Ние ще внесем в понеделник следващата седмица официалното искане за помощта.” Подробностите по спасителния пакет обаче ще станат ясни на 9 юли.
Според консултантите от Oliver Wyman при базов сценарий на испанските банки ще са им необходими между 16 и 25 млрд. евро, а при най-лошия – от 51 до 62 млрд. евро. Оценката на Roland Berger сочи, че при основния сценарий нуждата от капитал няма да надхвърли 25,6 млрд. евро, а при влошаване на икономическото положение може да нарасне до 51,8 млрд. евро. До края на юли се очакват и предварителни резултати от трета оценка за състоянието на банковия сектор в Испания, отчитаща по-сериозни рискове, при която нуждите на испанските кредитни институции може да се окажат по-големи. Планът може да включва заем за срок от над 15 години при лихва между 3 и 4%.
Преди около две седмици финансовите министри от еврозоната се съгласиха да бъдат отпуснати до 100 млрд. евро за подпомагане на испанските банки, които са засегнати от проблемни кредити заради срива в пазара на имоти. САЩ и Международният валутен фонд също подкрепиха тази стъпка, като според фонда испанските трезори се нуждаят поне от 40 млрд. евро. Очаква се МВФ да предостави техническа помощ и да извършва редовно наблюдение на Испания, но без да диктува политиката и реформите в страната.
Средствата ще бъдат взети или от временно действащия Европейски фонд за финансова стабилност, или от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), ако той започне да действа към момента, когато средствата трябва да бъдат отпуснати, заяви председателят му Клаус Реглинг.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване