06/25/12 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Италия е на 11-и полуфинал в голямо първенство

Отборът на Италия победи Англия с дузпи на четвъртфиналите на Евро 2012, но дали трябва да се изненадваме от това? Но това е нещо нормално, когато става въпрос за Италия и участие на европейско или световно. Защото адзурите са на полуфинал и това е 11-и такъв случай в историята.
Първият полуфинал за Италия на голям турнир е през 1934 г. „Адзурите“ са домакини на световното и на полуфинала среща Австрия. Победата е с 1:0 с гол на натурализирания аржентинец Гуаита, а на финала е победена Чехословакия.
Четири години по-късно Италия пак е на полуфинал на световното. Във Франция е победена Бразилия на полуфинал с 2:1, а после Унгария отстъпва срещу адзурите на финала.
Историята се повтаря и на европейските финали. Италия не играе през 1960 г. и 1964 г. и дебютира у дома през 1968 г. Полуфиналът е срещу СССР и след равенство победителят е решен от хвърлена монета. На финала е победена Югославия.
През 1970 г. на световното първенство Италия среща Германия на полуфинала в мача на века. Срещата завършва 4:3 след продължения. На финала обаче Италия пада от Бразилия.
През 1982 г. на световното Италия побеждава Полша с два гола на Паоло Роси на полуфинала, а после печели световната купа именно срещу Германия с 3:1. Последват обаче два загубени полуфинала в рамките на две години. През 1988 г. „адзурите“ губят полуфинала на европейското от СССР с 0:2, а през 1990 г. отпадат с дузпи през 1990 г. на полуфинала с Аржентина.
През 1994 г. е победена България на полуфинал с два гола на Роби Баджо и краен резултат 2:1, но на финала идва загуба с дузпи от Бразилия. През 2000 г. Италия печели полуфинала срещу Холандия с дузпи, като Франческо Толдо е герой с две спасявания на дузпи още в игровото време, а Франческо Тоти вкара дузпа стил "Паненка".
През 2006 г. на световното полуфиналът е срещу домакина Германия. Италия го печели с 2:0 след продължения с голове в 119-ата минута на Гросо и 120-ата на Дел Пиеро.
До момента от 10 участия на полуфинали на големи турнири Италия е отпадала само 2 пъти - през 1988 г. от СССР и през 1990 г. от Аржентина. А това вече си е постижение - от 11 участия в тази фаза на големи първенства да спечелиш 9 е нещо, което едва ли някой е постигал.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване