06/26/12 12:45
(http://www.klassa.bg/)

И Кипър се нареди на опашката за помощ от Европа

Буквално един ден след като четвъртата по големина икономика в еврозоната Испания официално поиска помощ от Европа за спасяването на своите банки, същото направи и Кипър, предадоха световните агенции. Причината е подкрепа на кипърските финансови институции, засегнати от дълговата криза в Гърция. Те имат големи експозиции към гръцки дългови книжа. Точната поискана сума засега не се съобщава, но вероятно става въпрос за 5-6 млрд. евро. Според източници, цитирани от Ройтерс, обаче става дума за около 10 млрд. евро. „Точната сума все още не е определена. Тя трябваше да бъде 6 млрд. евро финансиране на страната и 2 млрд. евро за банките, но това е оптимистичният вариант – по-вероятно е да бъдат съответно 7 млрд. и 3 млрд., или общо до 10 млрд. евро“, посочва един от информаторите на агенцията.
„Информирахме съответните европейски власти за решението си да представим на държавите - членки на ЕС, искане за финансова помощ от постоянния и временния фонд“, се казва в изявление на правителството в Никозия. Според кабинета целта е да се ограничат рисковете за кипърската икономика, особено тези, произтичащи от финансовия сектор, заради големите му експозиции към Гърция. Така Кипър става петият член на еврозоната, наредил се на опашката за помощ в ЕС след Гърция, Испания, Ирландия и Португалия.
В началото на седмицата рейтинговата агенция Fitch свали дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на Кипър до "ВВ+" от "ВВВ-", т.е. под инвестиционното ниво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване