07/01/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Гърците изтеглили рекордните 8,6 млрд. евро през май

Гръцките граждани и фирми са изтеглили от своите банкови сметки през май рекордните от началото на кризата 8,6 млрд. евро, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на данни на Централната банка в Атина. През май депозитите в гръцките банки са намалели от 166 млрд. на 157,4 млрд. евро. До момента рекордът по бягство на депозити държеше октомври 2011-а, когато бяха изтеглени 6,8 млрд. евро.
Новата вълна на тегления от сметките се е случила преди повторните избори, когато опасенията за излизане на страната от еврозоната се засилиха. На 6 май в Гърция се проведоха парламентарни избори, в резултат на които не беше съставено правителство. Това наложи повторно гласуване на 17 юни и едва след него беше съставен коалиционен кабинет, включващ „Нова демокрация“, ПАСОК и Демократичната левица, припомня БГНЕС.
Правителството на Андонис Самарас обеща, че ще се опита да облекчи условията по кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, но като цяло ще спазва неговите цели и задачи.
Само няколко дни след 20 юни, когато беше съставен кабинетът, в страната се върнаха около 3 млрд. евро заради оптимистичните нагласи, че Гърция ще остане в еврозоната и ще изпълни ангажиментите си към кредиторите
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване