07/09/12 12:18
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ACTA се промъква тихомълком в Наказателния кодекс

Най-големите заплахи на отхвърленото търговско споразумение ACTA са на път да видят бял свят чрез поправки в Наказателния кодекс, установи OFFNews.bg след сигнал на читател. Клаузите в ACTA, осъждащи т.нар. „пиратство“ в интернет, вдигнаха десетки хиляди протестиращи в цяла Европа и задействаха по невиждан дотогава начин кибер обществата, обединени в по-голямата си част под идеята Anonymous. Според ACTA притежанието и обмяната на предмет на автоско право без неговото заплащане са сериозни нарушения, като каквито са описани и в чл. 193 и чл. 195 на проекта за Наказателния кодекс.

Ето какво гласят ключовите нововъведения в „Раздел VII: Престъпления против интелектуалната собственост“:

Плагиатство

Чл. 193. (1) Който издава, представя или използва от свое име или под свой псевдоним:

1. чуждо произведение на науката, литературата или изкуството, или значителна част от такова произведение;

2. чужд запис или чужда програма,

се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба, както и с порицание.

[…]

Ползване на чужда интелектуална собственост

Чл. 195. (1) Който противозаконно записва или използва по какъвто и да е начин предмет по чл. 193 без съгласието на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба.

(2) Който противозаконно държи носители на предмет по чл. 193 в големи размери или в голямо количество, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и с глоба не по-малко от две хиляди лева.

(3) Когато предметът по ал. 2 е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца.

(4) Когато с деянието по ал. 1 – 3 са причинени значителни вредни последици, наказанието е:

1. в случаите по ал. 1 или 2 – лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева;

2. в случаите по ал. 3 – лишаване от свобода от три до десет години, глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца

(5) Когато деянието по ал. 1 или 2 представлява маловажен случай, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

(6)Предметът на престъплението по ал. 2 и 3 се отнема в полза на държавата и се унищожава.“

Ето как (според най-логичното тълкувание на промените) дори т.нар „маловажен случай“ се наказва със затвор от 1 година или пробация. В тежките случаи пък по всяка вероятност се включва ъплоудването на торенти, което заобикаля закона към момента.

Разбира се, проектът е подготвян във времената преди отхвърлянето на ACTA, а промени могат да му се правят при обсъжданията му в Министерски съвет и евентуално – на първо и второ четене в парламента.

За да бъдат сравнени размерите на наказанията с нещо вече съществуващо, е нужно да погледнем сегашния Наказателен кодекс – докато в проекта се предвиждат от 2 до 8 години затвор за „предмет в особено големи размери“, в настоящото законодателство майка, която убие новороденото си, се наказва със затвор до 3 години, а убийство „поради незнание или немарливост“ – с до 5 години.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване