07/10/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Гигантски телескоп под леда дебне тайните на тъмната материя

Учени използват най-големия телескоп в света, заровен дълбоко под леда на Южния полюс, за да разгадаят тайните на малките частици, наречени неутрино, съобщи Ройтерс. Тяхната цел е да хвърлят светлина върху начина, по който е била създадена Вселената.
Мегадетекторът, наречен IceCube (леден блок), бе изграден за 10 години на дълбочина 2400 м под леда на Антарктида. С големина 1 кубичен километър, той е по-голям от Емпайър стейт билдинг, кулата „Сиърс“ в Чикаго и Шанхайския световен финансов център, взети заедно. Създаден да наблюдава неутрино, които се отделят при експлозията на звездите и се движат със скорост, близка до тази на светлината, телескопът привлече отново вниманието след откритието миналата седмица на субатомна частица, която, изглежда, е Хигс бозонът – основна съставка в конструкцията на Вселената.
IceCube представлява струни от светлинни детектори, заровени под леда чрез прокопаване с гореща вода. Когато неутрино частиците, които са навсякъде, влизат във взаимодействие в леда, те произвеждат наелектризирани частици. Те  пък създават светлина, която може да бъде засечена. Ледът действа като мрежа, която изолира неутриното и ги прави по-лесни за наблюдение. „Ако някоя супернова експлодира сега в нашата галактика, с IceCube ще можем да открием стотици неутрино“, заяви Джени Адамс от университет в Нова Зеландия пред  конференция в Мелбърн. Няма да можем да ги гледаме индивидуално, но целият детектор ще се освети като гигантски фойерверк.“
Учените се опитват да проследят частиците с цел да получат индикации какво се случва в Космоса, особено в невидимите части, наречени тъмна материя. Преди старта на IceCube през 2010 г. учените бяха успели да наблюдават само 14 неутрино. След това броят им нарасна на стотици, но всички те бяха създадени в атмосферата на Земята.
Надеждата на учените е да открият тези от Космоса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване