07/11/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

НС одобри правилата за избор на членове на ВСС

Народното събрание гласува почти единодушно и без дебати правилата за изслушване и избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Процедурите бяха изработени и приети ден по-рано и от правната комисия на парламента.
Тогава депутатите от почти всички парламентарни групи изразиха позитивно становище за новия механизъм за номиниране и изслушване на кандидатите от квотата на НС, която е 11 души от общо 25 членове на ВСС. Не стана ясно какво мислят обаче представителите на „Атака“ и РЗС. При гласуването на решението в сряда един от депутатите беше против, а друг се въздържа, но не се разбра от коя група са те.
Процедурите предвиждат до 24 юли да станат ясни всички номинации, предложени от народни представители. Кандидатите впоследствие ще трябва да изпратят концепция за бъдещата си работа в съвета, декларация за имотното си състояние и др. декларации по образец.
Любопитното е, че изслушването на претендентите пред комисията по правни въпроси ще се състои в пленарната зала, а не където заседава тя по принцип. Това се налага, тъй като се очаква на него да присъстват много други депутати и интересът да е твърде голям. Въпросното заседание ще е на 11 септември от 10 часа и ще се предава на живо в интернет. То ще върви и със симултанен превод на английски, за да се запознаят и наблюдателите от Европейската комисия, съобщи шефката на правната комисия Искра Фидосова. За първи път всички документи и неанонимни сигнали срещу кандидатите ще се публикуват на специална страница на сайта на Народното събрание.
Окончателното решение за новите 11-те членове на следващия ВСС ще се вземе от парламента на 26 септември. Тогава на практика ще се състои повторно изслушване и ще се задават допълнително възникнали въпроси към кандидатите. Това заседание ще се предава пряко по БНТ и БНР.
За избрани ще се считат тези единадесет кандидати, които са получили най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители. Възможен е и балотаж между номинации, получили най-малък равен брой гласове.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване