07/12/12 20:38
(http://e-vestnik.bg/)

Какво скриха от читателя българските вестници? Табу за критика са Борисов, банките, Бориславова…

Д-р Иво Инджов. Снимка: Институт за модерна политика

Резултатите от проекта “Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата “Фридрих Науман” показват, че българските вестници служат на правителството и властта на ГЕРБ, а не на читателя.

Такъв извод се налага от изследването на 8 всекидневника и 2 седмичника за 2011 година - “Телеграф”, “Монитор”, “Стандарт”, “Новинар”, “Труд”, “24 часа”, “Сега”, Дневник”, “Капитал”, “168 часа”.
Стотина експерти: от НПО, медийни изследователи, политолози, юристи, журналисти и др., са номинирали важни обществено-значими теми, които според тях през 2011 г. са били премълчани или силно подценени в печатните медии.

Жури от 7 души е определило темите, които в най - голяма степен са нарушили правото на хората да бъдат информирани.

На първо място това е темата за “гнилите ябълки” в банковата система, според една публикация на Уикилийкс за пране на пари, нечисти капитали от страна на 5-6 банки, споменати в грама на тогавашния американски посланик (виж подробно по-долу).
Друга тема е тъмното минало на Бойко Борисов, за това откъде са парите на Цветелина Бориславова.
Други такива теми в по-предната част на класацията, които нарушават обществения интерес, са кадруването в съдебната система, извън назначаването на Владимира Янева за председател на СГС, което беше отразено, но има много други “пропуснати” скандални назначения, отбеляза медийният експерт. Табу е и едно скандално предизборно видео със сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев за частичните избори през 2010 година, в което той почти буквално призовава да се манипулира броенето на изборните бюлетини. Също така, положението на ромите извън традиционните теми свързани с тях за престъпност, но имат сериозни проблеми.

Общо темите са 16, обясни на пресконференция медийният експерт д-р Иво Инджов, ръководител на проекта.

Изследването е установило медийно затъмнение от вестниците (през 2011 г.) на скандални проекти като този за Алея Първа във Варна и за споразумението АСТА, които в крайна сметка доведоха до масови протести и митинги.

„Гнилите ябълки” в банковата система по Wikileaks

Грамата на американския посланик Байърли, публикувана в „Бивол” – партньор на Wikileaks за България, или въобще не попада във вестниците, или това се случва в осакатен вид. Проблемите на българските банки „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”, наливане на пари невъзвръщаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежатели на сметки. Американците наблюдават следните банки: Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка (наречена банка на Риск Инженеринг), Интернешънъл Асет Банк (наречена „банката на СИК”), СИБАНК, ДЗИ, Инвестбанк (наречена „банката на митрополити и генерали”), ЦКБ (наречена „банката на ТИМ”) и Софийска общинска банка („Голямата „перачница” или „гнилите ябълки” в българската банкова система”, http://bivol.bg/wlbadapples.html). Част от вестниците въобще не публикуват информация по темата, всички останали спестяват имената на банките, обявени за „гнили ябълки”. Те са публикувани само в няколко сайта, а няколко дни по-късно във флагмана на френската журналистика в. „Монд”.

Тъмното минало на Борисов по Wikileaks и други източници

Миналото на премиера Бойко Борисов с изключение на пожарникарските и спортните му успехи и политическата му кариера продължава да бъде тема табу за повечето български медии. Само три от  вестниците публикуват изцяло или подробно грамата на бившия американски посланик Байърли (2006) до Държавния департамент за Борисов, вкл. биографичната справка: „От пожарникар до „Батман”, огласена чрез Wikileaks/„Биволъ”. Някои издания, използвайки класически техники за манипулация, премълчават най-скандалните моменти от грамата, но услужливо дават думата на Борисов да опровергае истинността й, както и на американския посланик Уорлик да го защити. Грамата разказва за политическите амбиции на Борисов, но и на подозренията за сенчести връзки с организираната престъпност и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване