07/12/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Македония се включва в изграждането на "Южен поток"

Скопие и Москва подписаха проект на споразумение, с което Македония ще се включи в изграждането на тръбопровода „Южен поток“. Тръбата трябва да транспортира руски природен газ под Черно море през България до Гърция, Италия и Австрия.
Без да се променя първичният маршрут на газопровода, с тази сделка Македония ще получи достъп до руския газ, съобщава SETimes, цитирана от „Дарик финанс“.
"Южен поток" ще премине през много страни и ще има тръба и към Македония, която не беше планирана по-рано. Но след многото контакти, които направихме, Русия реши да включи Македония. Това ще даде на страната ни необходимата енергийна сигурност", заяви македонският премиер Никола Груевски.
Така Македония ще се опита да се позиционира не само като клиент, но също така и като транзитна страна за руския газ и по този начин ще увеличи влиянието си върху енергийната карта на Балканите. Засега обаче това са само планове.
Удължаването на тръбата към Албания и Косово ще донесе ползи на Скопие и ще намали цената на природния газ в страната. Поради лошото използване на мрежата за доставка на газ Македония плаща едни от най-високите цени за суровината в региона - 490 евро за 1000 куб. метра. Цените в Хърватия, Сърбия и България са далеч по-ниски - от 300 до 390 евро за 1000 куб. метра.
Засега само около 30 фирми от Скопие и Куманово са свързани с малка тръба за газ от България и я използват като източник на сравнително евтино гориво. Увеличаването на използването на природен газ за сметка на по-скъпите изкопаеми горива и електричеството ще увеличи конкурентоспособността на македонската икономика в региона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване