07/13/12 10:47
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Властта: ВСС направи провокация срещу кабинета

„Вчерашното решение на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на ВСС да уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.

В духа на изказването му беше реакцията и на вътрешния министър Цветан Цветанов, когото съдия Тодорова съди за клевета, както и на правосъдния министър Диана Ковачева.

В изявлението си Борисов казва още:

„Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета”.

Той побърза да припомни, че настоящият състав на ВСС е избран от предишното Народно събрание „с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган“.

„Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение”, допълва Борисов.

Цветан Цветанов също определи уволнението на председателя на Съюза на съдиите и съдия в СГС Мирослава Тодорова с думата провокация.

„Не бих искал да коментирам решението на ВВС, но смятам, че всички сме равни пред закона и всеки, който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал обективното и справедливо правораздаване в разумните срокове, е задължение на всяка една институция да бъдат предприемани действия, с които институцията да се представи в адекватен вид“, заяви той.

Цветанов беше категоричен, че няма личен конфликт с Тодорова независимо от това, че съдия Тодорова го съди за клевета.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че според него решението на ВСС оставя съмнения за необективност. Той изрази и притеснението от провеждащия се в момента протест.

Партии

Лидерът на ДСБ Иван Костов също определи уволнението като провокация, но от страна на премиера и вицепремиера Цветанов, и като политическа поръчка.

Според него действията на ВСС са плод на двоен стандарт, тъй като за сходни нарушения с тези, за които е уволнена Тодорова, друг съдия е бил наказан със забележка. При това при въпросния съдия тези нарушения били 43 на брой.

Най-съществените мотиви за уволнението на ВСС бяха забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела.

За Костов истинската причина за отстраняването на съдийката е личен конфликт на Тодорова с Цветан Цветанов, обвинил я в „обвързаности“ с организираната престъпност в интервю за bTV.

„Под формата на загриженост за съдебната система Цветанов се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници“, каза Костов. Целите на Борисов и Цветанов с уволнението били да прехвърлят отговорността си за „жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС“.

„Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева се обяви против уволнението на Мирослава Тодорова.

„За нас това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси. Те вече успяха да овладеят напълно Висшия съдебен съвет и най-яркото доказателство за това е уволнението на съдия Тодорова“, се казва в официално изявление на партията.

Уволнението било в отговор на предложените конкретни реформи, в които управляващите са видели заплаха за тяхната власт върху съдебната система. По думите им уволнението има връзка и с личния конфликт между Тодорова и Цветан Цветанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване