07/13/12 10:47
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Опозицията: Цветанов е в дъното на уволнението на съдия Тодорова

Вицепремиерът Цветан Цветанов е в дъното на уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Това заявиха от ДСБ и „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева.

Съдия Тодорова беше уволнена дисциплинарно от Софийски градски съд с решение на Висшия съдебен съвет, с гласовете на 19 от членовете му, на 12 юли. Официално мотивът е забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела.

„Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е провокация и политическа поръчка от премиера Бойко Борисов и от вицепремиера му Цветан Цветанов, изпълнена от ВСС“, заяви Иван Костов, лидер на ДСБ. Истинската причина е конфликтът ú с Цветан Цветанов, убеден е той.

Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов, който я обвини в „обвързаности“ с организираната престъпност в интервю за bTV.

„За нас това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси. Те вече успяха да овладеят напълно Висшия съдебен съвет и най-яркото доказателство за това е уволнението на съдия Тодорова“, се казва в официално изявление на „Движение България на гражданите“.

„Под формата на загриженост за съдебната система Цветанов се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници“, каза Костов. Целите на Борисов и Цветанов с уволнението били да прехвърлят отговорността си за „жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС“.

Уволнението било в отговор на предложените конкретни реформи, в които управляващите са видели заплаха за тяхната власт върху съдебната система. По думите им уволнението има връзка и с личния конфликт между Тодорова и Цветан Цветанов.

От ДПС настояха да се оповести списък на съдиите с просрочени дела и информация за това с колко са просречени. Това заяви днес от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Лютви Местан. „Едва когато българската общественост и ние, като народни представители, получим тази информация, можем да преценим – дали вчерашното решение на ВСС е принципно, или е избирателно и проява на двоен стандарт”, каза Местан.

Той определи като опасен протеста на съдиите. „Това не е акт за независимата съдебна власт, а е подсказано решение. Не са случайни медийните заглавия – „политическа саморазправа”, „упражнението на вицепремиера”, допълни Местан.

Зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков нарече вредно за отношенията между изпълнителната и съдебната власт изказването на Бойко Борисов, според което решението на ВСС е провокация срещу кабинета.

Миков заяви, че подкрепя идеята за повече прозрачност в съдебната власт, макар че по думите му по този въпрос вече се е направило много. Той дори предложи да се направят промени в Закона за съдебната власт, за да отпаднат текстовете, според които не бива да се изнасят факти от дисциплинарните производства, докато са висящи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване