07/16/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Българският Хелзинкски комитет иска саморазпускане на ВСС

Българският Хелзинкски комитет (БХК) поиска членовете на Висшия съдебен съвет незабавно да подадат оставки заради решението им да уволнят съдия Мирослава Тодорова.
В декларация, разпространена в понеделник, БХК припомня, че подобно искане те са направили и миналата година, но тогава „този сринал се орган“ показал „типичното си дебелоочие“ и отказал да се саморазпусне.
БХК настоява „след първия в българската история публичен съдийски протест“ цялото активно общество да се включи в искането за оставка на ВСС.
Потребността да се освободим от този болестотворен орган и неговия вътрешно нездрав институционален модел е епохална, пише още в декларацията на правозащитната организация.
БХК зове всички граждани на протест: „Поискайте властта да реформира институционално ВСС из основи – не да го декорира фасадно, както досега. Ако не получим чуваемост, нека се мобилизираме на протести, като свободни граждани, които са суверен.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване