06/19/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Българският хелзинкски комитет организира кампания срещу ВСС

Всеки, който е възмутен или недоволен от работата на Висшия съдебен съвет и смята, че членовете му трябва да подадат оставки, може да ги призове да го сторят, изпращайки им имейл или СМС. Това става възможно чрез двете прояви от обществена кампания срещу съдебния съвет, предприета от БХК (Български хелзинкски комитет) и сайта „Биволъ“. За оттеглянето на съвета заради избора на шеф на СГС първи настоя Съюзът на съдиите в България. На последното си заседание на 16 юни висшите магистрати оставиха за разглеждане становището на съдиите за тази сряда.
Междувременно на интернет страницата на БХК беше публикуван призив „Сбогом, ВСС“, който гражданите могат да изпратят до съдебния съвет чрез правозащитната организация.
„Изразявам дълбоко възмущение от избора на Висшия съдебен съвет на ръководител на Софийския градски съд. Този избор изглежда дотолкова нелегитимен, че делегитимира самия ВСС. Изразявам дълбоко възмущение и от изразеното пред парламента съжаление на ВСС, че няма правомощия да влияе на магистратите, които гледат дела от значим обществен интерес, т.е. желание за такива правомощия“, се казва в текста.
„Заставам зад искането на Съюза на съдиите ВСС да се саморазпусне. Изразявам силна съпричастност със съдиите, които са до крайност фрустрирани в потребността си от независимо, порядъчно управление на системата, в която влагат професионалните си живот и убеждение“, пише още в имейла, който завършва с призив към членовете на ВСС да подадат оставки. „Моля ви, оттеглете се. Нарушавате основното ми право на независим съд. Опорочавате моята правова държава“.
Сайтът „Биволъ“ също се включи в призивите за оставка на ВСС. „Очевидно е, че Висшият съдебен съвет трябва да си отиде за доброто на България и българското правосъдие. Но вместо да чакат обаждане от Брюксел или Вашингтон, българските данъкоплатци могат да им се обадят сами. Имат право на това, защото им плащат заплатите“, се казва в апела. Гражданите се призовават да изпратят СМС до член на ВСС и го помолят с учтив текст, да се оттегли, като е посочен и примерен текст: „Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!" Сайтът е публикувал телефоните на изборните членове на ВСС.
„Политиците не желаят да се ангажират с проблемите на съдебната власт“, заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР членът на ВСС Радка Петрова. Тя каза това по повод отказа на парламентaрните партии да излъчат кандидати за членове на ВСС на мястото на подалите преди близо две години оставки Иван Димов и Стойко Стоев. В петък, след като изтече срокът за подаване на кандидатури, се оказа, че в деловодството свои предложения са направили само независимите депутати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване