07/20/12 23:24
(http://e-vestnik.bg/)

Юлия Латинина: Борбата с тероризма трябва да е превантивна


Юлия Латинина. Снимка: в. Солидарност

Превеждам ви част от коментара на руската опозиционна журналистка Юлия Латинина, по повод мерките, които бяха взети в Русия след атентата в „Домодедово“ в началото на 2011 г., лично от президента Медведев и които се състояха в поставяне  на метал-детекторни рамки и скенери на входовете на летища и гари. Латинина разказва за разговора си с израелски експерт по сигурността по темата. Интересните за мен пазажи съм ги почернил. Коментарът е публикуван в сайта на радио „Эхо Москвы“, предаване „Код доступа“, 26.02.2011.

Русия и Израел са две държави с много тежък проблем с тероризма и не смятам, че всичко в разговора трябва да се приеме като препоръка към българските власти, но основните положения на антирерористичната борба и опитът на Израел е възможно да ни свършат работа, нали непрекъснато демонстрираме голямо приятелство с тях.

И наистина ми се иска някой да разнищи до край идеята на доктрината „Дюнер“ и доктрината „мач с арабските посланици“, като в смисъл да се изтръгнат логически разсъждения как точно се предотвратява тероризъм по този начин, защото за тях трябва да се понесе пълната политическа отговорност.

Всъщност, за Израел. Ето една забележителна история. Летях за Израел през летище „Домодедово“, и ви споделям, господа, че това беше ад. За пръв път почувствах, че поради благодетелното разпореждане на президента Медведев, с цел предотвратяване на терористични актове в зданието, стоеше метал-детекторна рамка, до сградата стоеше милиционерска мутра, до рамката имаше скенер за багаж, през който минаваха куфарите, а наоколо се беше събрала тълпа – безумна тълпа.

Мога да кажа, че такава тълпа не се вижда често, а когато се връщах, такава тълпа нямаше, тоест, понякога има, а понякога няма, но това беше нещо чудовищно. Хората щурмуваха тази рамка, както през 1941г са щурмували влаковете, заминаващи на изток.

Четиристотин ченгета има в Домодедово, а там забелязах точно четирима. Двама стояха до две от рамките и двама стояха до скенерите за багаж. За никаква антитерористична безопасност не можеше и дума да става, защото, като начало, ако някой се взриви в тази тълпа, това би предизвикало стотици жертви, а не десетки. При това, дори не е необходимо да се самовзривява – просто може да остави един куфар и да си тръгне. Защото хората дори не можеха да се държат като човешки. Този, който се опитваше да се държи човешки, след 10 минути разбираше, че това е безполезно, и че няма да успее да си хване полета и тогава всички започваха да си ходят по главите.

Освен това, беше ясно, че скенерът за багаж нищо не проверява – първо, защото скенерът за багаж по принцип нищо не проверява, той не открива експлозиви. За реално откриване на експлозиви е необходима много сериозна техника, която в Домодедово заема подземния етаж – целия подземен етаж. Багажът от лентата се прехвърля на друга машина, после на още една машина, и ако изглежда подозрителен отива до томографа, в края на краищата до съвсем истински томограф.

И най накрая достига до т.нар.„атомайзер“, който по микроследи върху багажа може да определи какво би могло да се намира вътре, тоест с какви вещества багажът е имал контакт.

И ето, съответно, този скенер за багаж нищо не установява, защото, дори на него, за да се провери багажа, трябва да го преместиш на лентата, да се вгледаш. Погледнете как реално проверяват багажа същите тези авиокомпании, в същия тоя Израел – внимателно. А тук, на три слоя върху лентата се трупат куфарите и е ясно, че ако лелката за секунда ги задържи и се опита да ги провери отново, то просто ще я разкъсат на парченца – такова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване