08/08/12 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Работодатели предупреждават: Закон ще даде право на финансовия министър да променя бюджета без санкция на НС

Проектозаконът за публичните финанси дава извънредно голяма свобода на министъра на финансите да променят бюджетите на отделните институции. Ако бъде приет, Симеон Дянков и министрите след него ще могат да преразпределя утвърдените от парламента разходи на ведомства, без санкцията на Народното събрание и без публичен отчет защо го правят. Това се казва в становището на Българската стопанска камара (БСК) по проекта за закон за публичните финанси, изготвен от финансово министерство. Той трябва да пренесе в българското законодателство Директива 2011/85 на Европейския съюз и да замени действащите в момента Закон за устройство на държавния бюджет и Закон за общинските финанси.
„С новия проект се предвижда финансовият министър да има право да преразпределя утвърдените с държавния бюджет разходи на ведомствата, без да се отчита публично и без да обяснява защо се налагат промените“, пише в становището на Стопанската камара. От работодателската организация са притеснени още, че с проекта ще се извършат промени и на още няколко десетки закона, но те все още не са готови и не се движат в пакет с него, за да е ясно за какво се отнасят. Опасенията са, че се работи „на парче“.
„За нас е важно законът да реши два проблема: да осигури ефективност на публичните разходи и да гарантира бюджетната дисциплина. Международните финансови институции ни упрекват, че в България бюджетните и обществените средства се харчат неефективно, затова приветстваме стъпките, които са направени с проекта в тази насока“, заяви за „Класа“ Камен Колев, зам.-председател на БСК. От името на камарата обаче той настоя държавата да спре да извършва несвойствени търговски функции и дейности и да остави тази работа на българския бизнес.
От работодателската организация препоръчва да се въведе изискването отделните разпоредители с бюджетни средства – министерства, агенции, общини и други ведомства, да публикуват отчети за изпълнение на заложените и похарчени средства по приоритети и цели. Така ще се постигне по-голяма прозрачност при разходването на парите на данъкоплатците, аргументират се от стопанската камара.
БСК настояща още осигурителните вноски на заетите в държавните институции да се внасят всеки месец за сметка на бюджетите на съответните ведомства. При забавяне те да се санкционират, както всички останали работодатели. Сега при закъснение работодателите и гражданите дължат лихва, равна на ОЛП (основен лихвен процент) плюс 10% надбавка - за пенсии и безработица, и 20% за здравно осигуряване.
От БСК предупреждават, че има текстове в проекта, които дават възможност на финансовия министър за покриване на касовия дефицит на бюджета с пари от НЗОК. При това без да е предвиден регламент за възстановяване на средствата. „Трябва да се преустанови практиката средства от осигурителни вноски от бюджета на НЗОК да се пренасочват във фискалния резерв и/или прехвърлят в бюджета на Министерството на здравеопазването“, категорични са от камарата.
Експертите на институцията са открили и още един пропуск. Той е свързан със Сребърния фонд и се отнася до това, че когато правителството ползва за кратък период от време парите му, то е задължено да ги върне в определен срок и при точно установени условия. „С промени в Закона за устройство на държавния бюджет от 2008 г. средствата и операциите на т. нар. Сребърен фонд са включени в централния бюджет като самостоятелна обособена част. В настоящия проект това правило е запазено, но е отпаднало изискването оперирането със средствата на фонда да става „по ред, определен със закон“, което е неприемливо“, подчертават от БСК. Това означава, че няма текст в закона, който да задължава финансовия министър да върне парите нито срок, в който това трябва да стане.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване