08/30/12 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Китай купува самолети Airbus за 3,5 милиарда долара

Китай подписа сделка за доставка на самолети на европейската група Еърбъс (Airbus) на стойност 3,5 милиарда долара още в първия ден от визитата на германския канцлер Ангела Меркел в азиатската държава, информира агенция Ройтерс. Това е първата значителна сделка между европейска страна и Китай, откакто избухна спорът между Пекин и ЕС по въпроса за търговията с парниковите емисии. Отказът на Китай да приеме европейската схема доведе до анулирането преди време на сделки на стойност до 14 милиарда долара.
В понеделник информирани източници съобщиха, че от Airbus са се надявали да спечелят поръчки за близо 100 самолета А320 при сделка, която може да достигне 9 милиарда долара.
Германия играе все по-решаваща роля в кризата в еврозоната, според Китай, а следователно Берлин се налага като ключов събеседник по темата за уреждането на дълговата криза в еврозоната, от която страда и Китай, допълва Франс прес. Сред основните цели на визитата на Меркел е да се гарантира траен растеж на търговията между ЕС и Китай, както и да се разсеят съмненията на Пекин в надеждността на еврото. Двудневната визита на Меркел включва срещи с китайския й колега Вън Цзябо и други лидери. Очаква се Германия и Китай да подпишат поредица бизнес споразумения.
Китай планира да продължи да инвестира в ценни държавни книжа на страните от ЕС при пълно оценяване на рисковете, заяви премиерът Вън Цзябао на преговори с германския канцлер Ангела Меркел. Европейците се надяват азиатската страна да инвестира част от значителните си валутни резерви в спасителните фондове на еврозоната, но засега има малко признаци за положителен отклик, отбелязва Франс прес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване