08/31/12 06:36
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис - кратката свобода на словото

Франс прес

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Сатирична програма, преустановена внезапно, будещи полемика назначения начело на държавните медии - туниските журналисти подозират управляващата ислямистка партия Ан Нахда, че е взела на мушка свободата на пресата, извоювана с революцията от 2011 г.

Правителството отрича, че накърнява работата на медиите, но породили полемика решения и изявления на висши представители на властта показват, че опасенията на журналистите са основателни.

Министърът на здравеопазването Абделатиф Меки например разкритикува миналата седмица предаванията, които “прекрачват границите на уважението”. “Трябва да се уважават националните символи, президентът на Републиката, председателят на парламент, министър-председателят. Трябва критиките да бъдат в рамките на уважителното”, заяви министърът.

Няколко часа по-късно генералният секретар на Националния синдикат на туниските журналисти Монги Хадрауи съобщи, че е спряно от екран куклено шоу заради непряк натиск от властите. Шоуто се излъчваше всеки ден от едва един месец насам по телевизия “Ат Тунисия”, като представяше политическия живот по сатиричен начин, визирайки основно лидерите на страната и на Ан Нахда.

Шефовете на телевизията не направиха изявление по въпроса. Но журналистът Софиен бен Фарах увери, че в ислямистките среди е била подета кампания срещу това куклено шоу. “Имаше кампания в джамиите, по време на проповедите”, каза той.

Този скандал далеч не е единствен. Начело на няколко телевизии, радиостанции и вестници, преминали под държавен контрол след революцията, свалила от власт президента Бен Али, бяха назначени нови ръководства, без някой изобщо да се е допитвал до редакциите.

Вестник “Ас сабах” на арабски и вестник “Тан” на френски , които са собственост на една и съща група, протестират от една седмица срещу идването на власт на нов генерален директор, чиято независимост според тях не е гарантирана.

Правителството редовно уверява, че иска да внесе ред в медийния пейзаж след епохата на Бен Али и че критиките, на които е подложено, свидетелстват за свободата на журналистите. “Ситуацията е сериозна. Въпросът днес е дали сме изправени пред желание за реформа или пред желание за ограничаване на свободите”, пита телевизионният говорител Елиес Гарби, също уволнен от властите от ръководството на радио “Шемс ФМ” през февруари.

“Това, което виждам, е, че решенията се взимат без съгласуване с хора от професията, със синдикатите. В отсъствието на независима регулаторна структура решенията се взимат в отделни кабинети”, подчертава той.

В действителност независимата инстанция, натоварена да реформира сектора на информацията и комуникациите, от началото на юли отказва да работи, критикувайки прибягването от страна на властта до средства за дезинформация и за цензура.

В този контекст синдиката на журналистите организира този петък заседание, по време на което ще се обсъжда въпросът за призив към обща стачка.

Властите настояват за започването на диалог. Премиерът Хамади Джебали, също от Ан Нахда, прие представители на медиите миналия четвъртък. Според съобщение на правителството участниците са се договорили за създаването на рамка за съгласуване, за да се решат проблемите посредством диалог.

Междувременно синдикатите от туниската телевизия заявиха, че се отказват от протестната акция на носене на червени ленти на работното място, за да благоприятстват установяването на конструктивен диалог.

БТА

Публикувана на 08/31/12 06:36 http://e-vestnik.bg/15514/tunis-kratkata-svoboda-na-slovoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване