11/05/12 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Инж. Жоро Цветков, кмет на община Своге:

 Смятам, че Закона за обществените поръчки трябва да бъде променен така, че да има други критерии за фирмите, които обжалват проекти

Г-н Цветков, - Ваши колеги – общински кметове, разказват, че имат проблем с обжалването на процедурите по провеждането на обществените поръчки – това бави сключването на крайните договори. При вас има ли такъв проблем?

Проблемът е повсеместен. Няма голяма обществена поръчка, която да не е обжалвана. Затова в Закона за обществените поръчки трябва да бъдат регламентирани други критерии за фирмите, които обжалват – това да не става толкова лесно, както е в момента. Обжалването бави проекта, бави изпълнението и по този начин бави и усвояването на европейски средства. Това като цяло спъва развитието на регионите.

Какво е състоянието на общинската болница в Своге?
 
В момента е тежко. Болницата имаше загуби от около 700 хил. лева,  20 хил. лева от тях вече са изплатени. Проведени са срещи с персонала на болницата, за да се търси решение на финансовите проблеми и да може лечебното заведение да се стабилизира.

Има ли възможност да се потърси допълнително финансиране?

Болницата е седма резерва по проект за пълно медицинско оборудване. Очакваме Покана, за да може да се изготви конкретният проект. В лечебното заведение работят добри специалисти, капацитетът му е голям – в него се лекуват много граждани от цялата община, включително и от община Годеч. Управата на болницата обаче трябва да работи за стабилизиране на финансовата дисциплина – да не се допускат глоби, каквито лечебното заведение имаше до скоро.

Миналата година имаше проблеми със снегопочистването в Своге. Тази година готови ли сте за зимата?

Районът е голям и се надяваме тази година зимното почистване да е много по-добро и да няма проблеми, особено в селата. На 7 ноември се навършва 1 година от новото управление на община Своге. С реализирането на всички проекти, които са видни, се надявам гражданите да вярват, че управата на общината прави всичко възможно, за да се развива тя по-добре. измина една година от вашето управление.

 

В публичното пространство се лансира тезата, че липсва административен капацитет в общините за писането на проекти. Какво е положението в общината?

Към момента имаме изготвени 10-12 проекта по различни програми. Най-приоритетният от тях е свързан с изграждането на пречиствателна станция в община Своге и подмяната на водопроводната канализация. Проектът е на стойност около 50 млн. лева и в момента се разглежда от управляващия орган – Министерството на околната среда и водите. На финален етап е проектът за подмяна на уличното осветление в цялата община – проектът е на стойност близо 2 млн. лева. Работи се и по проект за село Свидня – около 4 млн. лева – за подмяна на водопровода за мръсна и за питейна вода. Работим и по проект за рекултивация на сметището – на стойност 1млн. и 700 хил. лева, както и за изграждането на сметотоварна станция. Последният също е приоритетен, защото така няма да се повишава такса смет за гражданите на община Своге. Предвид летните пожари, имаме нужда и от пожароизвестяваща кула, каквато няма и затова се работи и по такъв проект. За една година са отремонтирани всичките 10 детски градини на територията на общината.

Подмяната на уличното осветление е на финален етап. Като част от социалните проекти на общината предстои и изграждането на парк за отдих в Своге. Ще бъдат изградени и младежки клубове в селата Лакатник, Бов, Церово и Реброво. Проектите по тези обекти са по мерки 321 и 322 от Програмата за развитие на селата и селските райони. Работим и в областта на туризма – през следващата година ще бъдат изградени 3-4 нови екопътеки. Районът ни е известен с туристическите си забележителности и в тази връзка е посещаван.  



Какво е финансовото състояние на общината?

До сега общината е разплатила 200 хил. лева по три дела, заведени към общината и изгубени при предишния кмет. Написал съм писмо до Министерството на финансите, с молба тази сума да бъде възвърната, защото тя е сериозна и може да бъде използвана за ремонт на училища. Заради изгубените дела сметките на общината бяха запорирани и тези пари нямаше как да не бъдат разплатени.
 

Как така общината изгуби тези дела, каква е причината?
 

За съжаление, заради недотам компетентни юристи се е стигнало до загубата на тези три дела.    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване