11/27/12 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев пак президент?

Дмитрий Медведев с партийния билет от “Единая Росия”. Снимка: официален сайт

Дмитрий Медведев заяви в интервю за Франс прес и “Фигаро”, че е готов да се върне един ден в Кремъл като президент на федерацията. Медведев направи уговорка, че това зависи от цяла съвкупност от фактори - включително дали хората отново ще му поверят този пост и ще има ли самият той достатъчно сили и здраве. Но запитан кой ще стане тогава премиер, той реши да прекъсне хипотетичните разсъждения, посочва “Росийская газета”.

Според Медведев, цитиран в официоза, “тогава ситуацията ще е съвсем различна, защото засега не става нищо подобно”. Руският министър-председател е изразил несъгласие с твърденията на Запад, че след завръщането на Владимир Путин на президентския пост във федерацията е започнало затягане на гайките, информира вестникът.

Медведев не е съгласен и с мнението, че властите в Русия са реагирали прекомерно твърдо на протестите от 6 май на Блатния площад в Москва. Критикуваният нов закон, задължаващ някои неправителствени организации да се регистрират като чуждестранни агенти, според него представлява засега само “юридически конструкции”, за чиито плюсове и минуси е рано да се говори. “Росийская газета” помества и пълния текст на интервюто.

“Категорично невъзможно е” Медведев да се върне в президентското кресло, смята политологът Андрей Пионтковски, говорил пред “Новие известия”. “През последните дни се засили потокът от абсолютно унизителни за Медведев материали (…) И тази вълна, дискредитираща Медведев, не е случайна. Според мен вече се работи сериозно по неговата оставка”, казва той.

Същевременно вицепремиерът Дмитрий “Рогозин, напротив, подчерта, че няма президентски амбиции. Доста любопитни изявления, като знаем, че в момента у нас няма никаква президентска кампания. Нещо странно, което ни кара да се замислим за слуховете, че Владимир Владимирович може сам да освободи президентското кресло преди 2018 г.”, когато изтича мандатът му, добавя експертът.

Руски медии предположиха по-рано, че Путин може да се оттегли предсрочно поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние. Според аналитика Евгений Минченко Медведев може да остане премиер чак докато мандатът на Путин приключи, но може и до месеци да бъде изпратен в оставка.

Оставката на кабинета е “силнодействащо оръжие” и ще се отлага до последно. Елитите в Русия обаче са все по-недоволни от Медведев, а всички негови опити да получи нова подкрепа от обществото постигат точно обратния резултат, казва наблюдателят пред “Новие известия”. Минченко дава за пример изявлението на премиера, “че шофьорите ще бъдат глобявани по 500 000 рубли (12 500 евро), което той после взе да опровергава, твърдейки, че е бил разбран неправилно”.

“Независимая газета” вижда в интервюто на Медведев “страховито послание към неговите недоброжелатели”, че не само ще е вторият човек в Русия до 2018 г., но “смята да властва над съдбите им и шест години след това”. Според всекидневника премиерът приканва враговете си към примирение, подчинение и настоява да върнат мечовете в ножниците.

Медведев фактически реанимира имиджа на идеята за управляващ тандем в Русия, но е започнал кампанията без помощта на Кремъл. А Владимир Путин не бърза да заяви, че това е последният му президентски мандат, отбелязва “Независимая газета”. Медведев заяви, че е готов за втори път да влезе в реката, наречена Кремъл, преразказва “Московский комсомолец” метафоричния и “прекомерно красив” отговор на руския премиер пред френските медии.

“Медведев можеше да каже “Не искам повече” (политиците лицемерничат с лекота). Можеше да каже “Рано е още да се мисли за това. Пък и е неуместно”. Медведев обаче започна да обсъжда условията”, изтъква изданието. “Здравословното му състояние, “доверието на хората”, “съвкупността от фактори”… Тази песен я знаем”, коментира вестникът изявления на Медведев като президент в отговор на въпроси дали ще се кандидатира и на изборите през 2012 г., довели отново на власт Владимир Путин.

Миналия септември ...

Публикувана на 11/27/12 22:18 http://e-vestnik.bg/16242/medvedev-pak-prezident/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване