12/02/12 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов

Иво Инджев

Не очаквам да бъдем информирани достоверно и откровено за срещата на американския президент Барак Обама и премиера Борисов, поради което не смятам за „бързо остаряваща” темата за четенето между редовете във връзка с това събитие, независимо, че до него остават буквално часове (към момента на писането на този текст).

За да не прозвучи като някакво самохвалство, ще определя „развитието” на сервираната ни предварителна информация в крак с онова, което вече анализирах в две статии, за „интересно съвпадение” с моята теза за същината на старателно замазвания проблем с посещението на Борисов. Сега вече попълват странните информационни кухини и ни подготвят за факта, че скандалите с назначенията на съдии и прокурори са отекнали чак в Белия дом.

Ето какво признават от правителствената информационна служба, давайки си сметка явно, че на двустранните разговори не сме сами и ако продължават да манипулират българската публичност чрез упорито премълчаване на неприятностите на Борисов ще се наложи да се червят след като по американски канали научим за тях.

„Барак Обама ще постави и темата за върховенството на закона и реформите в съдебната система на България.
През последните месеци Държавният департамент на САЩ не крие критиките си към корупцията и буксуващата реформа в съда.” (Novinite.bg)

Вашингтон може и да не крие, но София крие…Явно е дошло време това да бъде разкрито.

Към тази „спестена” досега от българските власти информация има и добавка от американска страна, която не оставя съмнение за зле прикритото раздразнение във Вашингтон от българските съюзници по въпроса с атентата край Бургас.

„Президентът Барак Обама очаква да научи от българския премиер Бойко Борисов как върви разследването на терористичния акт на бургаското летище „Сарафово” от 18 юли 2012 г., заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.”

Четенето между редовете, което предложих в досегашните си две статии във връзка с формата на посещението на Борисов в САЩ, приличащо на гасене на пожар, има свое продължение днес. И други са забелязали „някои странности”. Ето какво отбелязва агенция БГНЕС в собствена кореспонденция от Вашингтон:

„Борисов – първи или последен от евролидерите при Обама

Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна късно вчера във Вашингтон за срещата си с Барак Обама в понеделник. Белият дом оповести предстоящата среща само преди няколко дни, на 26 ноември.
Премиерът е придружаван от заместник министър-председателя Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов, предаде специално за БГНЕС от американската столица Соня Каникова.

Това е първо официално посещение на Борисов в Белия дом. В съвсем краткото съобщение на Белия дом, в което никъде не е спомената думата “покана”, се казва, че президентът Обама ще приеме българския министър-председател на 3 декември. В него се казва още, че президентът “приветства възможността” да бъдат обсъдени ред “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”. И накрая, американската страна поставя очевиден акцент върху очакванията си да бъдат обсъдени разследването на терористичният акт в Бургас и реформите в съдебната система.

Говорителят на МВнР Весела Чернева, която също пристигна във Вашингтон във връзка с посещението, посочи като теми на предстоящата среща “сътрудничеството в областта на сигурността, върховенството на закона и борбата срещу тероризма с акцент атентата в Бургас – Борисов ще запознае президента Обама с това, докъде е стигнало разследването. Двамата ще обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, въпроси свързани с енергетиката, Балканите и Близкия изток”, каза тя.

Много български медии изтъкват, че Борисов е “първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”. Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване