12/02/12 10:53
(http://www.klassa.bg/)

Могат ли хората все пак да живеят на Марс?

Хората биха могли да живеят на повърхността на Марс. Радиационният фон на планетата е почти същия, както на околоземна орбита, на каквато лети Международната космическа станция (МКС).
До такъв извод стигнали учении, след като получили първите в историята измервания на равнището на излъчване на Червената планета. Въпреки това, експертите не бързат да преразглеждат подходите в областта на защита на хората при подготовкака на бъдещи експедиции на Марс.

Радиацията остава главното препятствие за осъществяването на пилотирани полети на Марс. Технически тя е възможна от началото на 70-години на миналия век. За сега не е създадена лека защита от излъчване, а дебели оловени пластини не могат бъдат използвани в космоса. Изчислено е, че 3 години, докато продължава експедиция на планетата, всеки четвърти член на екипажа може да получи доза, способна да предизвика смъртоносно раково заболяване. Ако през цялото това време радиацията няма да въздейства на екипажа, то необходими са нови изчисления, казва биологът от Московския държавен университет Елена Воробьова.




bulgarian.ruvr.ru

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване