12/07/12 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Герой от Ирак ще командва US армията в Близкия изток

Американският президент Барак Обама назначи генерал Лойд Остин /Lloyd James Austin III/ начело на Централното командване на САЩ /CENTCOM/, отговарящо за американското военно присъствие в Близкия изток и Централна Азия.

Той заменя на поста генерал Джеймс Матис, съобщи в четвъртък шефът на Пентагона Лиън Панета.
Генерал Матис от своя страна бе наследил на този пост през 2010 г., придобилият странна слава напоследък Дейвид Петреъс.
Ако Остин бъде утвърден на поста, ще поеме функциите си през първите месеци на 2013 година.
Назначаването на Лойд Остин трябва да бъде потвърдено от Сената. Като началник на CENTCOM, той ще отговаря за контрола на военните действия на САЩ в Афганистан, но също и за ситуацията в различни страни. Сред тях са Сирия, Йемен, Иран, Пакистан.
На 59 години този генерал с четири звезди, ще доведе до "комбинация от стратегическо мислене, познания за местните условия и добро чувство за най-важните позиции във военното министерство", приветства предложението Панета в изявление.
Лойд Остин е прекарал голяма част от изминалото десетилетие в Ирак. Той командваше 3-та пехотна дивизия по време на инвазията в страната през 2003 г.
Генералът е служил и в Аганистан.
Той се връща в Ирак, този път като командващ на силите на САЩ от 2008 до 2011, когато Съединените щати напуснаха страната.
Оттогава той е заместник-началник на щаба на американската армия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване