12/20/12 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

За “мирния” атом, зелените алтернативи и правото ни да решаваме сами

Българска антиядрена коалиция

В Информационния център на АЕЦ “Козлодуй” на 18 декември, две години след първата, се проведе втората кръгла маса на тема “Орхуската конвенция и ядрената енергетика”. Срещата се организира от Фондация за околна среда и земеделие и домакините от ядрената ни централа. Последните, според председателя на фондацията Албена Симеонова и представителя на АСС “Анна Политковская” Петър Пенчев (ветеран в ядрените каши у нас), започват да открехват залостените за заинтересовани страни врати откакто Валентин Николов стана директор на централата напролет. Водещи проблеми на кръглата маса бяха стрес-тестовете, плановете за нова мощност в АЕЦ “Козлодуй” и Директива 2011/70/Евратом на Съвета на Европа, касаеща отработеното гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпадъци (РАО).

Под “залостени врати” за заинтересовани страни разбираме не дните на отворените врати, в които студенти, ученици и граждани могат да разгледат това наистина най-сложно и най-скъпо технологично съоръжение на Балканите. Под “залостени врати” разбираме спирането на всички възможности и канали за двупосочно общуване между мениджмънта на централата и гражданските, неправителствените организации и отделни информирани граждани, които задават неудобни въпроси и искат да информират останалите граждани, за да можем всички заедно да изпълним правото си да решаваме сами. А правото да ни да решаваме сами ни се полага според Кoнституцията [чл. 4 (4), чл. 15 и чл 21] и като граждани на страна, подписала Орхуската конвенция.

По подобен начин, с отказаната регистрация на нашия инициативен комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ”, ЦИК залости вратите за участие в официалната кампанията на референдума на най-неудобните за властта и подгласничката ѝ организации, участници в комитета – Българска антиядрена коалиция, Българската фотоволтаична асоциация, и партия “Зелените”.

Изхвърлиха ни, защото сме единствените изцяло против строене на нови ядрени мощности, което според нас на този етап от развитието на човечестото е изключително опасно и абсолютно нерентабилно. Изритаха ни, защото само ние повтаряме истината за опасностите от ядрената енергетика, за реалната много по-висока цена на този тип ток в дългосрочен план, за всички съществуващи вече алтернативи от възобновяема енергия и за постигане на енергийна ефективност. Разкараха ни, защото само ние щяхме да говорим за правата на гражданите да направят информиран избор и да участват сами във взимането на решения, които засягат бъдещето им развитие и околната им среда на живот. Орхуската конвенция е международният документ, който гарантира тези права.

През 1998 г. Европейската общност, съвместно с 15-те държави-членки, подписва Конвенцията на Икономическата комисия за Европа на ООН за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземане на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда, по-известна като Орхуска конвенция. Тя е в сила от 30 октомври 2001 г. Основава се на презумпцията, че по-високата обществена осведоменост и участие по въпросите на околната среда ще подобрят нейното опазване. Нейният замисъл е да помогне да се защити правото на всяко лице от сегашните и бъдещите поколения да живее в среда, подходяща за неговото здраве и благосъстояние. За тази цел предвижда действие в три области:

— осигуряване на достъп на обществеността до информация за околната среда, съхранявана от държавните органи;
— насърчаване на участието на обществеността в процеса на вземане на решения, засягащи околната среда;
— разширяване на условията за достъп до правосъдие по въпроси на околната среда.

По първите две области говорим за дълго залостените врати и прозорци на АЕЦ-а – без срещи за информация по проблемите, без прозрачност, без всякакво участие в решенията и шанс за пробив единствено в съда.

В тази връзка, Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” се включи чрез Скайп, за да представи 10 “горчиви” случая от 2004 г. до днес за откази за достъп до информация по Орхуската конвенция по въпроси на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване