01/05/13 22:16
(http://www.klassa.bg/)

Ролята на сексскандалите в политиката

Според ска̒лата за сексскандали 2012 година показа слабички резултати. Две големи драми в личния живот на ВИП чиновници държаха в напрежение целия свят няколко седмици подред. И съвсем не заради пикантни подробности. Сексскандалите през 2012 ни накараха да се замислим върху сигурността на личната информация.
На 9 ноември неочаквано подаде оставка директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс – заслужил ветеран, герой от Афганистан и Ирак. Но и просто човек: кариерата на генерала погреба извънбрачната му връзка с Пола Бродуел, която е и негов биограф. Дори президентът Барак Обама трябваше да се оправдава:

- Сега сме в голяма опасност, благодарение на работата на генерал Петреъс. И основната ми надежда сега е той и семейството му да преживеят този период. За сега нямам информация, че секретната информация е била разгласена по време на тези отношения.

После излязоха подробности: любовницата на Петреъс заплашвала друга любовница, също по някакъв начин свързана с ръководителя на ЦРУ. На свой ред последната дама поддържала страстна кореспонденция с лидера на военната мисия на съюзните сили в Афганистан. Така скандалът погреба кариерата и на друг ВИП военен – Джон Ален. И Пентагонът отново трябваше да се черви от срам. Но ключов момент във военния сексскандал станаха не виновните, а обвинителите. Увлеченията на ФБР към личната драма на чиновниците напомни на американците страшните времена на 50-60-те години, когато федералните агенти незаконно следяха и шантажираха известни хора. Обезспокояваше и лекотата, с която агенцията успя да проникне в електронната поща на „героите“ в скандала.

Примерно по същото време Великобритания се разочарова от една легенда на радиото. Изникна скандал, чийто основен „герой“ почина през 2011 година. От водещия и радио диджея в Би Би Си Джими Севил започнали да се оплакват още в края на 50-те години, обвинявайки го в педофилия. Нищо обаче не се доказало. Но през есента на 2012 година се появиха две свидетелки, които почти половин век мълчали. Наложи се директорът на редакционната политика Би Би Си Дейвид Джордан да се оправдава:

- На мен ми е известно не повече, отколкото на вас плюс това, което сега четем във вестниците. Едно обаче е сигурно – когато Джими Севил е работел във Би Би Си, естествено, за него е имало слухове. Но проблемът е в това, че от страна на Би Би Си ние не намираме доказателства или сериозни обвинения срещу Севил.

В разгара на историята със Севил от Би Би Си решиха да разследват още един скандал около дете. В началото на ноември корпорацията разказа история на жител на Уелс, вероятно, изнасилен в детството си от известен политик. За другата страна не си спомниха. Слуховете в Туитър и Фейсбук бързо разпространиха името на насилника – бившия член на Камарата на лордовете Алистър Макалпин. Но обвинителят, след като видя снимката на политика, веднага призна, че е сгрешил. Самият лорд реши да накаже журналистите, подаде жалба в съда срещу Би Би Си и спечели. Добре заработи и генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл. Компенсацията му донесе 1,3 милиона фунта стерлинги.

А на най-шумния сексскандал от 2011 година през 2012 беше сложен край. Доминик Строс- Кан и камериерката Нафисату Диало се споразумяха. Споразумението струваше на бившия ръководител на МВФ 6 милиона долара, а любителите на пикантните истории така и никога няма да разберат, какво е станало на 14 май 2011 година в стая 2806 на хотел Sofitel в Ню Йорк.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване