01/10/13 10:28
(http://www.klassa.bg/)

Корупцията - притеснителна за свободата на икономиката в България

България се нарежда в „златната среда” на годишната класация на Heritage Foundation за свобода на икономиката за 2013 година. Страната ни е на 60 място от общо 117 и попада в категорията „умерено свободни” с 65 точки - с 0,3 повече от предходната година.

България е на 29 място сред 43 страни в Европа. Рейтингът ни е над средния за света, но под средния за еврозоната. Пред нас в групата „умерено свободни” са Румъния с 65,1 точки, Полша с 66 точки, Латвия с 66,5, Унгария с 67,3, Македония с 68,2.

Според Heritage Foundation България бележи лек напредък в икономическо отношение. Фондацията отбелязва, че нашият бюджетен дефицит е сред най-ниските в региона. Пазарът е отворен и стимулира търговията и инвестициите, се посочва още в класацията. „Корупцията, която е широкоразпространена, остава причина за притеснение”, посочва обаче фондацията.

Хонконг е призната за 19-та година за най-свободната икономика в света. Следват я Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. По използвания за класацията "индекс за икономическа свобода" Хонконг получава 89,3 точки от 100 възможни.

Бившият британски анклав, който след преминаването под китайска юрисдикция по формулата "една страна - две системи" запази много благоприятни условия за правене на бизнес, запазва водещото си място в тази класация вече 19-а година.

Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, както и факторът корупция.




















Heritage Foundation


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване