01/24/13 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Постфактум и от немай къде. България остава под наблюдение

Цветанов оправя съдебната система
Карикатура: Христо Комарницки, в. Сега

Мониторингът на ПАСЕ върху съдебната власт, медиите изборите в България остава. За разлика от наблюдението върху правосъдието и вътрешния ред в ЕС, тук сме без румънците. И оставаме единствената наблюдавана страна, член на ЕСС, измежду 47 държави в Съвета на Европа. Но това едната страна на въпроса.

Какво казваме на европейците в едно иначе смислено и важно писмо

Другата, по-неприятната е ясно изразена в писмото на 8 авторитетни български неправителствени организации*, които настояха пред ПАСЕ наблюдението върху страната ни да продължи. Какво ли отчаяние трябвало да ни е обхванало всички нас, българите, за прочетем още в началото на писмото следната констатация: „Устойчиви реформи в България могат да бъдат гарантирани само посредством ангажиране на международните институции.” ?

Опитайте се да поставите на мястото на отсрещната страна, която чете това ужасяващо признание в иначе смисленото писмо. Още повече, че по нататък това признание е обстойно защитено в специален раздел , озаглавен недвусмислено „Значението на продължаващата международна подкрепа и мониторинг”. В него е назован пределно ясно мотива на неправителствените организации да настояват за продължаването на мониторинга: „За съжаление, правителството и Народното събрание са доказали по много поводи, че игнорират предложения и апели на неправителствения сектор. Само когато международни организации застават зад инициативите на гражданския сектор, те биват взети предвид от правителството.”

Ако нещата наистина стоят така, ако по дефиниция и поради остър демократичен дефицит, българските граждани са изолирани веднъж завинаги от реформите, то какво очакваме? ЕС, Съветът на Европа и ОССЕ да извличат периодично рационалните предложения в от скромния и тясно скроен български дебат и да ги налагат на управляващите? На тези, на следващите, на по-следващите ? Това ли да очакваме ?

Една препоръка по-малко в доклада на ОССЕ, и то каква…!

Разбира се, че такава технология освен, че е обидна е също така невъзможна и несъстоятелна. И доказателство за това са всички по-важни резолюции на ПАСЕ, препоръките на ОССЕ, както и мониторинговите доклади на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас. Хаотичния подход в тях, неспособността нещата да бъдат видяни в тяхната дълбочина и взаимна връзка, на практика отдавна е компроментирала добрите намерения. Трудно е, когато в първите си мониторингови доклади от началото на века си поискал дълбока структурна реформа в съдебната власт, а по-късно си похвалил конституционните промени през 2005 и 2006 г., сега да се обърнеш на 180 градуса и да започнеш отначало. Най-много да стигнеш до миналогодишното отчаяно настояване за „реформа из основи на ВСС”. И съответно да сведеш структурната реформа в системата единствено до промените в нейния висш орган.

Ако вземем като пример пък една друга европейска организация - ОССЕ, направо не е за вярване, че от една страна чрез своите препоръки тя търси гаранции за участие на опозиционните партии в контрола върху изборния процес, а от друга пропуска най-важното. А именно – че изработването и приемането на изборното законодателство у нас е изцяло в ръцете на управляващите. Които и да са те. Какви ви се вижда ? Толкова ли е трудно в ОССЕ да забележат, че сме една от немногото страни в Европа, в която най-важният за политическата закон се приема с обикновено мнозинство, при обикновен форум и процедура, сходна с приемането на които и да е друг акт на законодателната власт ?

Резолюциите валят, но няма кой да ги свърже

Но, както казах така е, когато липсва последователност и синхрон. Така например същият този Съвет на Европа, през 1996 година прие резолюция 1096, в която отправи своите препоръки за преодоляването на комунистическото наследство в бившите комунистически тоталитарни системи. Ключовите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване