01/27/13 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Който иска да решава и други въпроси с референдум, вече знае - възможно е

Много добре е, че в България се проведе първият демократичен и редовен референдум. Да напомня на позабравилите историята - до момента имаме един за отмяна на монархията през 1946 г. и втори - за приемане на Конституцията през 1971 г. И двата знаем до какво доведоха страната.

Който иска да решава и други въпроси с референдум, вече знае - възможно е.

Който иска да си спести парите от въвеждането и прилагането на пряката народна демокрация - той вече е гласувал за Бойко. Който се оплаква, че можело така, можело иначе - да стане лидер на партия, да проведе политика, да накара хората да излязат и да гласуват.

Според мен 20 % гласували означава, че има 20 % активни хора. Останалите 80 % седят и мрънкат.

Съжалявам, ако някой се почувства засегнат, но няма смисъл да ми обяснявате как сте избрали “въздържал” се. Ако се случи авария в АЕЦ, радиацията няма да гледа кой как е гласувал и да прости на “въздържалите” се. Ако нямаме ток след 20 години - пак същото.

Затова не ви агитирах кой как да гласува, а само ви казах: мислете и гласувайте. Сега и да се каете, вече е късно.

“Въздържал” се би означавало само едно: отиваш, задраскваш и двата възможни отговора. Или пишеш нещо по адрес на Бойко. Защото сега и едните, и другите казват: победихме! Ако не всички, но 70% се бяха вдигнали, резултатите щяха да са коренно различни, Да се въздържиш, като си седиш вкъщи, пред компютъра, и плюеш властта - това е по-скоро въздържание от действие, от активно гражданско действие.

Българите са странно племе - като има референдум, протестират: “Защо харчим парите?!” Като няма - “Ей, това, политиците, никакво доверие нямат на хората. Я виж швейцарците как се управляват с референдуми…”

По темата, че това било харчене на пари - много е смешно да се твърди, че това са изхарчени пари. Популистите искат референдумът да е безплатен? Ами чудесно - убедете ги да работят безплатно. Нали не се мислите, че швейцарците са успели, защото са пестили от референдуми? И по-важно: защо вярвате на министъра на финансите, който твърди, че гласуването струвало десетки милиони?

Защо не му повярвате, като казва, че хората имат достатъчно пари, защото са спестили 80 млрд. лева? Пак ви казвам: странно племе сме. Готови сме да повярваме на доказани лъжци, но не и на собствените си мисли.

Време е да се поогледаме - идват избори; ако пак останете вкъщи, пред компютъра, със сигурност ще се проклинате за избора на “народа”. Нищо, че всички ние сме част от този народ, някак си го забравяме и все казваме “Ако от мен зависеше, нямаше да сме толкова зле”. Е, от ТЕБ зависеше, но ТИ нищо не направи.

И стига с оплакванията и с търсенето на причини защо не искаш да свършиш нещо конкретно и да вземеш съдбата си в своите ръце. От чуждите (особено, когато това са крадливите ръце на властимащите) няма да получиш нищо даром, а цената, която ще плащаш в продължение не на 4, а на много повече години, ще е много, много висока.

От страницата на Вени Марковски

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване