02/07/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Джо Байдън - “специалистът по всичко” на президента Обама

Ройтерс

Барак Обама на заседание с вицепрезидента Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който досега се беше потопил дълбоко в приковаващата вниманието вътрешна политика, разбра, че влиянието му се простира и до международните отношения, след като заигра ролята на заместител президента Барак Обама в началото на втория му мандат.

На Байдън сега в много отношения гледат като на “Специалиста по всичко” на Обама, който сключи съдбоносна сделка за бюджета през януари и който е способен да си проправя уверено път през сложната властова структура на Вашингтон с подкупваща приветливост, която демократите намират за привлекателна, въпреки периодичните му словесни “изцепки”.

Мнозина смятат, че 70-годишният бивш сенатор има склонност към гафове, което прави широкото му влияние още по-забележително. Миналата година Байдън дори бе обект на медийни спекулации, че Обама, когато предизборната му кампания забуксува, може да го замени с Хилари Клинтън.

“Мисля, че най-удивителното в ролята на Байдън, особено напоследък, е както нейната публичност, така и значимостта на задачите, с които е натоварен”, заяви Джоел Голдстайн, експерт по вицепрезидентската институция в Университета на Сейнт Луис.

Проучване на общественото мнение на Ройтерс-Ипсос миналата седмица показа, че Байдън изпреварва по популярност неколцина републиканци, споменавани най-често като потенциални кандидати в изборите за президент през 2016 г., като бившия губернатор на Флорида Джеб Буш и губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.

“Ако говорим за начина, по който възприемат Байдън, той излъчва истинска народнящина - по липса на по-добър термин - която се харесва на хората”, коментира анкетьорката от Ипсос Джулия Кларк. “Е, цапнат е в устата, но кой не е? Това дори го прави по-съизмерим с обикновените американци .”

Обама, който дърпа изкъсо юздите на външната политика от Белия дом, изпрати своя човек номер две в Мюнхен този месец, за да осъществи първите за втория му мандат контакти лице в лице с ключови съюзници на САЩ.

В Мюнхен Байдън подхвърли възможността САЩ да преговарят пряко с Иран за ядрените му амбиции, което би представлявало отклонение от типичната американска схема да преговаря с Техеран заедно с останалите пет големи сили.

И поставен под натиск да направи повече за подпомагането на сирийските бунтовници, Обама накара Байдън да се срещне със сирийските опозиционни лидери и да ги увери, че САЩ ще им изпратят хуманитарна помощ в усилията им да свалят правителството.

Такава важна роля контрастира с начина, по който мнозина вицепрезиденти в миналото бяха ограничавани до церемониални функции, например да представляват САЩ на погребения в чужбина.

Някои вицепрезиденти, като Дик Чейни при управлението на Джордж Буш, играеха могъщи роли, но зад кулисите.

Байдън обаче изпълнява значими роли и публично, и тайно, действайки задкулисно като своеобразен опонент на мнозинството, за да предизвика преоценка на политиките в Ирак и Афганистан, като същевременно се заема публично с трудни “търговски дела”, като промотиране на непопулярния план на Обама за икономически стимули в размер на 787 милиарда долара през първия му мандат.

Славейки се като ревностен католик, Байдън подкрепи публично хомосексуалните бракове миналата година, което свари Белия дом неподготвен и принуди Обама да изрази собствената си подкрепа за еднополовите брачни съюзи.

“Така е от самото начало,” посочва Аарон Дейвид Милър, експерт в Центъра “Удроу Уилсън”. “Няма как да омаловажим ролята на Байдън през първите четири години. Той поддържаше невероятна публичност и бе много активен.”

Привличане между противоположностите?

В много отношения Байдън е пълна противоположност на спокойния, хладнокръвен и невъзмутим Обама - по-склонен е към бомбастичност и зрелищни изяви.

Затова едва ли някой остана изненадан, когато сатиричният сайт “Аниън” (The Onion), го направи герой на комикс. Байдън е представен като пияница истинският Байдън не пие алкохол , който краде “250 метра медна жица от конфискуван заради просрочена ипотека ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване