02/08/13 05:49
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ са били готови за военна подкрепа в Сирия

Шефът на Пентагона Леон Панета призна в четвъртък, че е подкрепил държавния секретар на САЩ по онова време, Хилъри Клинтън, която е предложила въоръжаване на сирийските бунтовници миналото лято. Тази идея бе отхвърлена от Белия дом.

Проектът е бил разработен от Клинтън, която е имала частни срещи преди повече от шест месеца с тогавашния шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. Проектът е предвиждал да се въоръжат и обучат бунтовниците, които действат срещу силите на президента Башар ал Асад, съобщи преди няколко дни "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски официални лица.
Панета направи изповедта в четвъртък заедно с генерал Мартин Демпси - председател на Съвета на началниците на генералните щабове на американските въоръжени сили - пред сенатска комисия. Двамата бяха разпитани за нападението срещу американското консулство в Бенгази /Либия/ на 11 септември м.г.
По време на четиричасовото изслушване републиканският сенатор Джон Маккейн направи отклонение към Сирия.
"Отново ще Ви попитам, както през март м.г., когато убитите сирийци бяха 7,5 хиляди. Сега те са 60 хиляди. Колко хора още трябва да умрат, преди да препоръчате военна акция?", попита Маккейн, който е привърженик на военна помощ за сирийската опозиция.
"И подкрепихте ли препоръката, направена от тогавашния държавен секретар Клинтън и тогавашният шеф на ЦРУ генерал Петреъс, да се доставят оръжия на съпротивата в Сирия. Подкрепихте ли това?", допълни републиканецът.
"Подкрепихме го", отговориха един след друг Панета и Демпси.

Според "Ню Йорк Таймс" идеята е отхвърлена от Белия дом. Президентът Барак Обама се е страхувал, наред с другите проблеми, от влошаване на сирийския конфликт и разрастването на пожара в целия регион.
Американското правителство в продължение на почти две години изпраща хуманитарна помощ на бежанците в Сирия и съседните страни и пряка помощ за сирийските противници на Башар ал Асад. Тази помощ е наречена "несмъртоносна" /комуникационно оборудване, обучение .../.
В същото време Вашингтон признава, че координира военната помощ от страните от Персийския залив, така че оръжията им да "не попадат в неподходящи ръце", което означава – в ръцете на джихадистите.



















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване