02/19/13 11:55
(http://www.klassa.bg/)

Маестро Амос Талмон и радиосимфониците представят творба на Марк Лаври

Симфоничната поема „Емек” („Долина”) от Марк Лаври ще прозвучи за първи път в България. Изпълнението на творбата е част от предстоящия концерт на Радиосимфониците, който ще се проведе на 22 февруари /петък/, в зала „България“ от 19ч. На диригентския пулт ще застане израелския диригент Амос Талмон.
Музикалната поема е създадена през 1937 г. и в нея композиторът Марк Лаври „инкрустира” своята песен „Емек”, която пише по стихове на Рафаел Елиас две години по-рано. И песента, и симфоничната пиеса са вдъхновени от заразяващия ентусиазъм, с който евреите се борели да пресушат блатата в долината Израел (Долна Галилея), за да ги превърнат в плодородна земя.
В концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 22 февруари, ще прозвучат и творби на Цезар Франк и Дмитрий Шостакович.
По повод създаването на вокалния цикъл „Из еврейската народна поезия“ руският композитор признава: „Веднъж, минавах покрай книжарница и видях томче с еврейски песни. Реших, че в него ще има мелодии, но то съдържаше само текстове. Помислих, че би могло да се разкаже за съдбата на еврейския народ, като избера няколко песни и ги „облека” в музика. Стори ми се важно, защото виждах как около мен се разраства антисемитизмът”.
Солистите Росица Панайотова-Григорова (сопран), Елена Чавдарова-Иса (мецосопран) и Николай Моцов (тенор) ще изпълнят „Грижовните мама и леля”, „Люлчина песен”, „Песен за немотията”, „Зима” и „Щастие”. Те са български певци с богат опит и концертна дейност на националните и световни сцени.
В края на концерта ще бъде представено популярното произведение на френския композитор Цезар Франк – „Симфония в ре минор“, която е наричана още “Възторжен химн на живота“.
Маестро Амос Талмон започва своята кариера, дирижирайки най-добрите израелски оркестри, сред които: Израелската филхармония, Израелският симфоничен оркестър на Ришон ле Цион и Йерусалимският радиосимфоничен оркестър. През 2000 основава фондацията „Музикални ангели“, с благородната цел да подпомогна млади израелски солисти. Талмон е музикален директор на фестивала The Grand Symphonic Series (Херцлия, Израел), където гостуват престижни израелски оркестри, водещи световни диригенти и солисти, както и дава възможност за изява на млади таланти. Дирижирал е във водещи концертни зали по целия свят сред които: Редута в Братислава, Mann Auditorium в Тел Авив, Tonhalle в Цюрих, Арам Хачатурян в Армения, Верди в Милано и Карнеги Хол в Ню Йорк. Чест гост е на Познанската филхармония, Вроцлавската филхармония, Чешката филхармония, Цюрихския симфоничен оркестър, Пекинския симфоничен оркестър, Солунския държавен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния ансамбъл Нова Англия, Симфоничния оркестър на Клагенфурт(Австрия), Камерна филхармония (Мюнхен), Словашкия радиосимфоничен оркестър, Белградската филхрамония, Collegium Sinfonium Veneto (Венеция), Арменската филхармония, Европейския филхармоничен оркестър и др.
###
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване