03/09/13 08:07
(http://e-vestnik.bg/)

Израел се готви за нова война с Хизбула

Асошиейтед прес

На прашно поле в израелската южна пустиня армията се готви за следващата си битка с един познат враг: партизаните от Хизбула в Ливан.

Със засилването на гражданската война в Сирия военните стратези са все по-притеснени, че боевете може да се разпространят в Израел и това да въвлече в конфликта ислямската въоръжена групировка, която е съюзник на президента Башар Асад.

След като водеше сражения с Хизбула, завършили с патова ситуация през 2006 г., израелската армия казва, че си е извлякла важни поуки и е готова да нанесе тежки поражения на групировката, ако боевете започнат отново.

Израелско-ливанската граница е до голяма степен спокойна след тази последна война. Но оттогава Хизбула попълва арсенала си и води тайна война с Израел по света. Евентуално падане от власт на сирийския лидер или израелски удар срещу другия основен покровител на Хизбула - Иран - може да разпали нова пълномащабна война.

“Напрежението се покачва заради Сирия”, каза по повод евентуалната битка с Хизбула висш командир от северното командване на армията. Командирът, който пътуваше на юг, за да наблюдава учение тук вчера, пожела да остане анонимен, както му повеляват правилата.

През 2006 г. при продължили седмици израелски въздушни удари бяха убити над 1000 души, включително стотици бойци на Хизбула, и беше разрушена важна инфраструктура. Но масираните атаки не успяха да попречат на Хизбула да изстреля близо 4000 ракети срещу Израел, а боевете приключиха с примирие, постигнато с посредничеството на ООН.

Въпреки че примирието до голяма степен се спазва, Израел казва, че Хизбула систематично попълва арсенала си с десетки хиляди още по-мощни ракети и други носители, способни да поразят буквално всяко място в еврейската държава. Израелски военни представители често казват, че е само въпрос на време кога ще избухне следващата война.

Междувременно Израел и Хизбула водят скрита война извън границите на своите държави. През 2008 г. при нападение с кола бомба беше убит висшият военен командир на Хизбула Имад Мугние, а според мнозина атаката е била дело на израелски агенти.

От друга страна Хизбула е смятана за отговорна за взривяването на автобус в курортен град в България през юли миналата година, при което бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, както и за неуспешни опити за бомбени атентати срещу израелски дипломати в Тайланд, Индия и Грузия.

Израелски военни служители смятат, че Хизбула, която е твърде заета със собствените си проблеми у дома и с несигурната позиция на сирийския й съюзник, няма желание да подновява враждебните действия. Но те казват, че сирийската гражданска война, както и напрежението между Израел и Иран може лесно да нарушат крехкия баланс.

С отслабването на хватката на Асад върху властта израелските военни плановици се страхуват, че Сирия, подкрепяна от Хизбула, може да се опита да отвори нов фронт, за да отклони вниманието.

Израел също така се страхува, че усъвършенстваните сирийски оръжия, включително химическия арсенал, може да бъдат прехвърлени към Хизбула. Израел почти потвърждава, че е нанесъл през януари в Сирия въздушен удар, унищожил пратка с противовъздушни ракети, за които се твърди, че са били предназначени за Хизбула.

Израелско нападение срещу Иран също почти със сигурност би предизвикало ответни действия от Хизбула. Израел многократно е давал да се разбере, че е готов да атакува ядрените съоръжения на Иран, ако прецени, че международните санкции и дипломацията не успеят да обуздаят иранската ядрена програма. Израел и голяма
част от Запада смятат, че Иран разработва ядрено оръжие. Иран отхвърля обвинението.

По-рано тази седмица израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че може би има връзка между Иран и Хизбула. “Разполагащ с ядрени оръжия Иран значително би засилил тероризма, като разтвори ядрен чадър на терористите”, каза той пред членове на произраелската лобистка организация Американско-израелска комисия по обществени ...

Публикувана на 03/09/13 08:07 http://e-vestnik.bg/17080/izrael-se-gotvi-za-nova-voyna-s-hizbula/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване